Kleine bijdrage van Sirris aan Very Large Telescope van Chili

Het departement AGO van de ULg ontwikkelt een techniek voor de observatie van exoplaneten door coronografie. Het doet een beroep op Sirris om een fragiele diffractieve optische component door AJP te merken. 

De AGPM - Annular Groove Phase Mask - is een nieuwe generatie optische instrumenten, coronografen, die o.a. bestemd is voor de Very Large Telescope (VLT) van het European Southern Observatory (ESO) op de top van de Cerro Parana in Chili. 

Klassieke coronografen worden al lang gebruikt om de zon te observeren door het centrale deel van het hemellichaam te verduisteren en zo het contrast op het niveau van zijn corona te vergroten. 

Deze techniek waarbij een artificiële eclips wordt gecreëerd om exoplaneten of verre sterren te observeren is evenwel moeilijk toe te passen gelet op de grootte van deze objecten zoals ze worden geobserveerd. Daarom worden diffractieve technieken gebruikt op basis van de fase van lichtgolven om het centrale deel van het lichtveld te verduisteren. 

Het departement AGO (Astrophysique, Géophysique et Océanographie) van de universiteit van Luik doet een beroep op het Microfabrication Application Lab van Sirris om aligneerpunten op de diamanten component in het hart van het toestel aan te brengen. Het gaat om een schijfje van 10 mm diameter voorzien van een cirkelvormig diffractienet met een periode van 4.6 µm. 

Voor het aanbrengen van de merkpunten werd de AJP-techniek (Aerosol Jet Printing) gekozen vanwege zijn vele voordelen. Sirris heeft lijnen van 100 µm in zilver aangebracht.

  • Met deze contactloze technieken kan de fragiele schijf worden gemerkt zonder ze te beschadigen.
  • Het aanbrengen is zeer nauwkeurig zowel wat de positie als de grootte van de lijnen betreft.
  • De lokaal toegepaste frittering om de inkt op het zilver te versterken beschadigt het substraat niet.
  • De hechting van de inkt is voldoende om bestand te zijn tegen de bijzondere gebruiksomstandigheden (cryogene temperaturen - 20K, thermische cyclus).  

 

Na laboratoriumtesten werd de diffractieve schijf op een van de telescopen van de VLT geïnstalleerd en de eerste resultaten van de observaties met de coronagraaf zijn bijzonder veelbelovend

 
©D. Mawet (ESO)