ISF - matrijsloze technologie voor productie van matrijzen voor kunststoffen en composieten

Terwijl ISF (de SPIF- en KISF-varianten) toegepast wordt voor de productie van vrije-vormplaatwerk zonder gebruik te maken van matrijzen, is een van de mogelijke toepassingen van ISF net het vervaardigen van matrijzen. Het gaat hier meer bepaald om metaalplaatmatrijzen voor lagedrukvormgevingstechnieken van kunststoffen en composieten. 

ISF (incremental sheet forming) kan ingezet worden voor de productie van matrijzen voor kunststof- en composietprocessen als thermovormen, RTM-light en vacuüminfusie. De technologie biedt hiermee een interessant alternatief voor de klassieke manier van productie van lage-drukcomposietmatrijzen (d.i. verspaning) en de nadelen die hiermee gepaard gaan:

  • De productie van klassieke mallen voor composietproductie kent typisch een lange doorlooptijd: vaak wordt gestart met de productie van een model dat gefreesd wordt in een tooling block en wordt hiervan een mal getrokken in composietmateriaal.  Een alternatief zijn de directe mallen; deze worden vaak geproduceerd uit een massief blok metaal.
  • Veel materiaalafval
  • Hoog energieverbruik
  • Complexiteit van het aanbrengen van kanalen voor verwarming, koeling, vacuüm, hars, …
  • De thermische inertie van een massief blok metaal zorgt voor een hoge cyclustijd tijdens productie. 

Vergelijken we ISF tegenover deze klassieke methode, dan onderscheiden we volgende voordelen:

Lees meer Techniline.