Internet of things palmt sportwereld in

De Ronde van Frankrijk is volop bezig. Nieuw dit jaar is dat alle renners uitgerust worden met sensoren zodat in real time gevolgd kan worden wie waar in het peloton zit, of hoe snel de individuele renners rijden. Op zondag 12 juli lanceerde Dimension Data een app waarmee je als eindgebruiker/wielerfan alles kan volgen. 

We mogen er ons aan verwachten dat sport en het volgen en beleven ervan compleet zullen veranderen de komende jaren. Zo kan je bijvoorbeeld nu al tijdens een voetbalmatch de miljoenkoppige commentaar volgen van fans via social media en krijg je tijdens de rust een diepteanalyse, waarbij je highlights krijgt per speler, enz. Als dan bovendien over enkele jaren alles en iedereen van sensoren voorzien zijn die gekoppeld zijn met het internet of things, en de gegenereerde data in real-time wordt gestreamed, gemixed en gematched met bijkomende bronnen, zullen zowel sport als beleving gegarandeerd enorm veranderen…  

Een blik op de toekomst?

Nu wordt in het wielrennen soms kritiek geuit op de oortjes die renners gebruiken om in contact te blijven met de ploegleiding. Toch zal het over een aantal jaar mogelijk worden om een grote hoeveelheid wedstrijdgegevens van individuele (concurrererende) renners, in real-time naar de gps op de fiets te streamen. Dan mogen we ons verwachten aan info als "Contador zit 40 m achterop met iets hogere hartslag dan normaal."  Bovendien wordt mogelijk gemaakt dat de fans via een Oculus Rift (of soortgelijke technologie) naar augmented-reality livebeelden kunnen kijken, waarlangs data, analyse, grafieken, enz. in real-time binnenkomen. Fans kunnen focussen op de renner(s) waarin ze op dat moment het meest geïnteresseerd zijn, uiteraard discreet omkaderd met mededelingen van de sponsors. 

Bovendien is het waarschijnlijk dat tegen die tijd iedereen die met het wielrennen te maken heeft, voorzien is van een GoPro-sportcamera, zodat men de beklimming van de Mont-Ventoux ook vanuit dat standpunt (POV) kan meemaken, terwijl men tegelijk in een ooghoek de topmonteur van zijn favoriete ploeg een wiel ziet vervangen. 

Verder kan al die data ook opgeslagen en doorgestuurd worden naar een Tacx-indoorfietssysteem, zodat het mogelijk wordt later op de dag de rit (of stukken ervan) "na te rijden", alsof je er echt bij was, al dan niet in een mondiale race tegen andere virtuele profrenners. 

We mogen ons dus verwachten aan bijkomende technologische innovaties in dit domein, waarbij de data bijvoorbeeld beschikbaar gesteld zal kunnen worden via API's (application programming interface) van de events, die het mogelijk maken om mashups te maken, en trainers en atleten zullen zowel tijdens trainingen als wedstrijden zelf hun tactiek aanpassen op basis van (real-time) data. 

Meer info over Dimension Data? Bekijk dan zeker dit filmpje!