Integratie van 3D-printen in textiel- en kunststofproductie

Door 3D-printen te combineren met bestaande productietechnologieën wordt het mogelijk 3D-structuren rechtstreeks te printen op verschillende materialen, zoals textiel. Om het potentieel hiervan te onderzoeken en verder uit te bouwen zijn Sirris, Centexbel en UGent een nieuw project gestart. Wilt u kennis maken met 3D-printen en zijn mogelijkheden voor de textiel- en kunststofsectoren? Kom dan naar de kick-offmeeting op 15 oktober!

Eén van de belangrijkste technologische evoluties van vandaag is ongetwijfeld additive manufacturing’ (AM), waarvan 3D-printing het bekendst is, met zowel high-end toepassingen als 3D-printers voor thuisgebruik. Bij additive manufacturing wordt een object laag per laag opgebouwd en dit wordt nu vooral voor losstaande objecten toegepast.  AM kan echter ook onderdeel zijn van een nieuwe hybride technologie, in combinatie met klassieke productieprocessen. Hierbij worden rechtstreeks 3D-structuren geprint op materialen die via traditionele productieprocessen aangemaakt worden, wat zowel voor de textiel- als kunststofverwerkende industrie bijkomende mogelijkheden kan bieden. Uit een verkennend project (http://www.amontp.be) tonen kleinschalige democases de mogelijkheden van het rechtstreeks driedimensioneel printen op een substraat - textiel of kunststof.  

Fused deposition modelling

Het nieuwe project 'Potentieel van fused deposition modelling (3D-printen) in de textiel- en kunststofverwerkende sector' (FDM4TP), dat op 1 oktober 2014 gestart is, voorziet verdere technologische ondersteuning en onderzoek om een ruimere toepasbaarheid en de integratie van 3D-printtechnieken in huidige productieprocessen binnen de textiel- en kunststofverwerkende industrie mogelijk te maken. Dit project loopt tot 30 september 2018 en wordt uitgevoerd door Centexbel, Sirris en het Centrum voor Polymeer- en Materiaaltechnologie (CPMT) van de UGent, met financiële steun van het IWT. 

Kick-off

Op 15 oktober, om 14:00 uur, vindt de kick-offmeeting plaats bij Centexbel in Zwijnaarde. 

Op deze vergadering komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is additive manufacturing/3D-printing?
  • Mogelijkheden en actuele toepassingen van 3D-printen
  • Presentatie van resultaten uit het verkennende project met 3D-prints op textiel en kunststoffen
  • Voorstelling van de acties binnen FDM4TP
  • Voorstelling van de uitvoerende partners Centexbel, Sirris, UGent-CPMT
  • Demo van 3D-printen 

Nadien is er ruimte voor discussie en een afsluitende drink. 

Deelname aan deze opstartvergadering is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk.  Interesse in de mogelijkheden van 3D-printen? Stuur een e-mail om uw aanwezigheid te bevestigen naar kdl@centexbel.be.

Meer informatie over dit project vindt u hier