Innoverende, gecoate producten vragen om nieuwe testmethodes

Om materialen te beschermen tegen inwerking van roest, schimmel of vuil kunnen coatings worden ingezet. Nanex Company, producent van beschermende producten, ontwikkelt en verbetert daarom samen met het Sirris Smart Coating Lab bestaande productformulaties en maakt hierbij gebruik van nanotechnologie.

Water, voeding en aarde zijn alom aanwezig en noodzakelijk voor ons bestaan, maar deze stoffen kunnen ook heel wat schade aanrichten. Denk maar aan roest, schimmelvorming en aantasting van allerhande materialen. De interesse om producten te beschermen tegen invloeden als waterdamp, vloeistoffen en vervuiling is daarom groot. Dit kan door het gebruik van een coating.

De mate van bescherming die noodzakelijk is, is afhankelijk van de toepassing, het te beschermen materiaal, de gebruiksomgeving en de gestelde duurzaamheid. De kwaliteit en toepasbaarheid van een beschermende coating is dus afhankelijk van verscheidene elementen.

Langetermijnbescherming getest

Een coating biedt bij voorkeur tijdens de volledige levensduur van een product de nodige bescherming, maar te vaak biedt een behandeling slechts een tijdelijke bescherming of zorgen omgevingsinvloeden voor een vroegtijdige afname van de beschermende eigenschappen. Tijdens de ontwikkeling en optimalisatie van een product is het dus noodzakelijk om de diverse eigenschappen te evalueren onder verschillende omstandigheden.

Het Gentse Nanex Company, een bedrijf dat hoogwaardige beschermende producten aanbiedt, startte samen met het Sirris Smart Coating Lab een project om bestaande productformulaties verder te ontwikkelen en te verbeteren door gebruik te maken van nanotechnologie. Deze samenwerking is gericht op de creatie van innovatieve producten met toegevoegde functionaliteiten gecombineerd in een ecologisch en duurzaam product.

Om de eigenschappen van nieuw geformuleerde producten te evalueren, is het belangrijk om de juiste testen te selecteren in het kader van de nieuwe ontwikkeling. Verouderingstesten op impregnerende nano-coatings voor hout en steen, vervuilings- en reinigbaarheidstesten op textiel en leder en antistatische testen in het kader van de ontwikkeling van meer performante coatings zijn maar een greep uit het aanbod van het Sirris Smart Coating Lab.

Op deze manier is Sirris sterk betrokken bij nieuwe ontwikkelingen die mee de groei van Nanex Company zullen bepalen.