Innovatieve ontwerpen voor ledverlichting bevorderen warmteafvoer

Bij ledlampen is de warmtehuishouding bijzonder belangrijk om een lange levensduur te verzekeren. Te veel warmteontwikkeling is immers een belangrijke oorzaak van vroegtijdig falen. Een mogelijkheid is verbetering op het vlak van de koelplaat, maar er bestaan ook andere manieren om de warmte af te leiden. Hierbij een paar mooie voorbeelden van warmteafvoer op lampniveau.

Innovatieve ledlamp

De Cledos airLED-lamp, een ontwikkeling van wetenschappers uit Hong Kong, maakt het gebruik van een koelplaat overbodig door gebruik te maken van luchtcirculatie voor zijn warmtehuishouding. Deze nieuwe generatie ledlampen vereist minder grondstoffen bij productie, is aanzienlijk lichter, feller, energie-efficiënter en kent een langere levensduur. Een lamp van 40 W en 60 W (van equivalente gloeilamp) verbruikt 20-30 procent minder energie dan vergelijkbare ledlampen. Het innovatieve ontwerp maakt gebruik van warmtecirculatie voor warmtedissipatie, waardoor de lamp koel aanvoelt. De lamp weegt minder dan 60 g doordat aanzienlijk minder materiaal werd gebruikt en het stabiele ontwerp laat een levensverwachting van 30.000 uren toe, wat 15 keer langer is dan de levensduur van een klassieke gloeilamp. De lamp wordt eind 2014 op de Westerse markten verwacht.

Vernieuwing in ledarmatuur

De Goodlight LED SON-lampen van LED Eco Lights maken gebruik van de MagLev-ventilatietechnologie voor zijn warmtehuishouding. Binnen dit gamma halen de Goodlight G360 LED SON-vervanglampen niet minder dan 140 lm/W. De SON-lampen worden normaal gebruikt ter vervanging van E27- en E40-lampen, vooral gebruikt in een industriële omgeving of buiten, bijvoorbeeld als straatverlichting. De lampen genereren hoge temperaturen, wat in voortijdig falen kan resulteren. Dit probleem oplossen met koelplaten en ventilatoren is niet altijd gewenst, omwille van de beperkingen in het ontwerp en het lawaai dat de motor van de ventilatie maakt. Bovendien hebben deze ventilatoren vaak te kampen met veel slijtage en defecten. De MagLev-ventilatietechnologie (magnetic levitation) biedt hier een oplossing. Deze technologie maakt het gebruik van lagers overbodig, waardoor de ventilator minder dan 0,5 dB aan geluid produceert. Een tweede innovatie aan deze lampen is de tweeledige functie van de aluminium koelplaat. Het ontwerp van deze plaat is een kader, waarop de licht uitstralende PCB's vastgeklikt zijn. Dit ontwerp maakt het gebruik van soldeer en schroeven overbodig, waardoor er ook geen problemen met droge verbindingsnaden en trillingen voorkomen. 

Dankzij dit systeem van warmtehuishouding kan de lamp ledchips met een hoger vermogen gebruiken, waardoor 140 lm/W kan bereikt worden en kan betrouwbaar gewerkt worden aan temperaturen boven 70 °C.

Hoe de warmteafvoer van hoogvermogenselektronica, zoals leds, kan verbeterd worden met innovatieve productietechnologieën voor de koelplaat, leest u in dit Techniline-artikel (login vereist).

CycLED - werken aan een toekomst met ledverlichting

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt eens te meer dat eco-innovatie en economie hand in hand kunnen gaan. Uitgaan van de noodzaak om hulpbronnen en energieverbruik beter te beheren, creëert ook heel wat kansen.

Op deze trend speelt het event ‘How to truly eco-innovate in the lighting industry’ in, dat plaatsvindt op 11 februari 2015 in Diamant Building te Brussel.

Ook u kunt aan de inhoud van dit evenement bijdragen door de enquête ‘survey barriers for eco innovation’ in te vullen (max. 15 min). De resultaten en oplossingsrichtingen voor deze barrières komen uitgebreid aan bod op het event.