Innovatief ondernemen weer volop in de kijker op Open Bedrijvendag

Open Bedrijvendag 2013 was met zijn 695.000 bezoekers een groot succes. Ook Sirris, FMTC en KU Leuven en verschillende lidbedrijven namen deel ter ere van de viering 150 jaar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en konden rekenen op heel wat geïnteresseerde bezoekers. 

Net als vorig jaar was het thema ‘Nieuw Industrieel Ondernemen’. In de 29 themabedrijven kon de bezoeker ontdekken welke acties men moet ondernemen om koploper te blijven in zijn sector: duurzaamheid, degelijk HR-beleid, state-of-the-art productieprocessen, digitalisering en een geïntegreerde aanpak ervan zijn de uitdagingen voor de toekomst.

In Heverlee mochten Sirris, FMTC en KU Leuven in hun gebouwen ca. 900 bezoekers verwelkomen. Ook dit jaar was het aanwezige publiek heel verscheiden, van families met kinderen tot gepensioneerde ingenieurs, en ook nu weer werden ze getrakteerd op enkele technologische hoogstandjes. Voornamelijk de robots konden daarbij op heel wat interesse, bewondering en verbazing rekenen.

Vriendelijke reus en vervaarlijk snelle jongen

Naast de grote plooirobot heeft Sirris sinds kort – in het kader van Made Different – een nieuwe robot in huis, die bedrijven bijstaat in hun ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van het flexibel vervormen van plaatwerk. Beide robots trokken de aandacht van klein en groot. De combinatie van demo's met de robots en de getoonde afgewerkte stukken gaven de aanwezigen een nieuwe kijk op het gebruik van deze hightech machines. Naast werkstukken voor industriële toepassingen, waren ook enkele alledaagse, herkenbare stukken, zoals een mal voor wastafels, tentoongesteld, wat de wereld en het gebruik van robots voor de doorsnee bezoeker al een heel stuk dichter bij huis bracht.

Hoewel de grootte van de ene en de snelheid van de andere robot vooral bij de jongere bezoekers de nodige interesse tot zelfs enige angst wekten, bleek het voor heel veel aanwezigen vooral een verrassing dat robots vandaag veilig genoeg zijn om zo dicht bij tot zelfs samen met mensen te werken. Bij jonge tieners en studenten in spe was hiermee de interesse voor technologie alvast aangewakkerd.

Klik hier voor enkele sfeerbeelden van ROB-tv.

Succesvolle transformatie bij kmo

Ook heel wat lidbedrijven konden rekenen op de uitgebreide aandacht van het publiek. Sky Man International in Boom was zelfs gastheer voor de aftrap van Open Bedrijvendag door Vlaams minster-president Kris Peeters. Die mocht hiervoor een lint doorknippen op een hangbrug van elf meter hoog.

In plaats van een klassieke grote naam, stond Kris Peeters er op om dit jaar een kleiner bedrijf te bezoeken, maar dan wel eentje met heel wat innovatieve ambitie in zijn mars! Het bedrijf transformeerde met succes van een traditionele metaalconstructeur naar specialist in nicheproducten. Sky Man International is vandaag wereldspeler in ondermeer de ontwikkeling en fabricage van onderhoudskooien voor hoogbouw en andere moeilijk bereikbare plaatsen, zoals windturbines. Het draagt daarbij innovatie hoog in het vaandel. Zo ontwikkelde het een speciale aandrijving voor zijn onderhoudskooien en liet deze testen in de unieke klimaatkamer van het OWI-Lab. Daarnaast werkt het momenteel ook samen met Sirris aan het optimaliseren van de productieorganisatie en het voorraadbeheer, waarbij 'Quick Response Manufacturing' (QRM) werd geïntroduceerd.

Volgens Kris Peeters bewijst Sky Man hiermee dat het Nieuw Industrieel Ondernemen niet alleen is weggelegd voor grote bedrijven, maar ook voor kmo's.