Innovatie bij Atlas Copco: 3D-printen en samenwerken over divisiegrenzen heen

Naast de vier eerste Factories of the Future kent België nog heel wat andere bedrijven die intensief met innovatie bezig zijn. Een van hen is Atlas Copco. Deze wereldwijde groep bestaat uit vier business areas, waarvan compressortechniek de grootste is. 3D-printen wint er aan belang, zo ook de kennis van AM-technologieën.

Het hoofdkwartier van de afdeling compressortechnieken van Atlas Copco bevindt zich in België. Naast de productontwikkeling, zijn daar ook de productie en de logistieke verdeling gehuisvest. Er zijn ongeveer 3.000 mensen tewerkgesteld. De Vlaamse ingenieurs zijn de drijvende kracht achter de innovaties in de compressorentechniek wereldwijd. Ze zien onder meer mogelijkheden in 3D-printing. Daarom werd in 2014 een project gelanceerd dat experts uit verschillende divisies samenbrengt om zoveel mogelijk van elkaar te leren en alle facetten te exploreren. Verder stapte Atlas Copco in een samenwerking met Sirris en een reeks andere bedrijven in een project om de mogelijkheden van 3D-printing te verkennen.

Het nam daarvoor de volledige stukkenlijst door en overwoog welke onderdelen in aanmerking kwamen voor 3D-printen. Ook de in samenwerking met Sirris georganiseerde masterclass, waarin een aantal ontwerpers van elke divisie deelnamen en intensief samenwerkten rond 3D-printen, paste in dit plaatje. Op verschillende vlakken biedt 3D-printing nu al een toegevoegde waarde, zoals prototypes en tooling, naast 'one-off-parts' en productieonderdelen van compressoren.

Dit alles komt uitgebreid aan bod in de laatste aflevering van het programma Z-Industry op Kanaal Z, waarin vier weken lang vier rolmodellen worden voorgesteld die met succes transformaties doormaken om verder te groeien. Bekijk hier het filmpje:

 

Contact Atlas Copco: Sofie Deprez, sofie.deprez@be.atlascopco.com