InnEEplas-project stelt benchmark van Vlaamse kunststofverwerkende industrie voor

Tijdens het slotevent van InnEEplas - Innovatieve Speerpunttechnologieën voor Energie-Effectiviteit & Efficiëntie in het kunststofverwerkingsproces - maken de partners een evaluatie op van het project. Ze stellen hierbij een benchmark voor van de Vlaamse kunststofverwerkende industrie. Enkele bedrijven komen getuigen. 

De kunststofverwerkende sector is een zeer belangrijke sector voor Vlaanderen: 400 à 450 bedrijven, waarvan de hoofdmoot kmo's moeten functioneren in een uiterst competitieve, internationale omgeving. Het energiegedeelte van een kunststofproduct bedraagt 5-10 procent van de totale productkostprijs. Een gerichte actie (zoals al gebeurt in de ons omringende Europese landen) kan daarom een sterke productiviteitsimpuls teweegbrengen. 

Op 1 maart 2013 startte daarom het drie jaar durende project InnEEPlas. Doel van het project was een aantal speerpunttechnologieën rond koeling en restwarmte-recuperatie in het kunststofverwerkingsproces zelf beter bekend te maken en ingang te doen vinden bij onze Vlaamse kunststofverwerkende sector. 

Naast een collectief gedeelte was er ook individuele begeleiding voorzien onder de vorm van 'procesoriëntatie'. Een 50-tal kunststofverwerkers tekenden in voor de procesoriëntatie. Door de specifieke aanpak kon een aanzienlijk energiebesparingspotentieel in kaart worden gebracht. Aan de hand van de verzamelde data is het mogelijk om een benchmark op te stellen met betrekking tot energie-efficiënte van de Vlaamse kunststofverwerkers. Deze benchmark wordt op 24 maart tijdens het slotevent voorgesteld. Enkele toonaangevende kunststofverwerkende bedrijven zullen bovendien komen getuigen over hoe zij met energie omgaan. 

Meer weten? Neem een kijkje in onze agenda!

Projectpartners

 

Federplast

Tags: