Industrie verandert, Sirris past zich aan

Net als haar lidbedrijven is Sirris een voortdurend veranderende organisatie. Na een sterke groeibeweging gaf het collectief centrum de aftrap voor enkele ingrijpende structurele veranderingen, breidde tegelijk haar aanbod uit met nieuwe infrastructuur en zelfs een nieuw Application Lab, en stond mee aan de wieg van het Made Different-programma. Een terugblik op 2012, een jaar vol mijlpalen.

Tussen 2000 en 2010 realiseerde Sirris een sterke verbreding van de klantenbasis waarmee het samenwerkt. Om de lidbedrijven meer maatwerk te kunnen bieden, bleek een aanpassing van de structuur nodig. Enkele verregaande interne veranderingen werden grondig voorbereid in 2012. Binnen de nieuwe structuur is Sirris niet langer in drie regio’s georganiseerd, maar volgens vier technologiedomeinen: ‘Materials’, ‘Mechatronica’, ‘Advanced Manufacturing’ en ‘ICT’. Met deze interne vernieuwing wil Sirris bedrijven nog gerichter helpen om de overstap te maken van technologische knowhow naar vermarktbare innovatie.

De start van 'Made Different'

Ondertussen blijft Sirris Belgische bedrijven helpen optimaal in te spelen op de globalisering. 70 procent van de groei van de wereldeconomie wordt gerealiseerd buiten de westerse landen. De snelheid waarmee bedrijven innoveren, wordt een onderscheidende factor: het grootste deel van de omzet die technologische bedrijven vandaag realiseren immers, is afkomstig uit nieuwe producten. Bedrijven uit de maakindustrie zijn dan ook verplicht om anders te gaan denken en werken.

De voorbije jaren ging de aandacht echter voornamelijk naar productinnovatie en te weinig naar de vernieuwing van het productieapparaat. Als reactie daarop lanceerden Sirris, Agoria en FMTC in 2012 ‘Made Different’. Dit programma mikt de komende vijf jaar op de transformatie van 50 bedrijven tot Factories of the Future en wil 500 andere bedrijven op de rails zetten naar de toekomst.

Infrastructuur in uitbreiding 

Om de cruciale rol van de maakindustrie in onze economie en welvaart verder te benadrukken en ondersteunen, werd in 2012 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuur. Sirris bundelt competenties en bouwt een state-of-the-art infrastructuur uit, waarvoor de bedrijven enkel het gebruik betalen. Vertrekkend vanuit gezamenlijke kennis en infrastructuur betekent dit voor hen een betaalbare weg naar open innovatie. In 2012 zetten we - naast de drie bestaande - een nieuw Application Lab op in de groeisector van offshore windenergie. De opening van de indrukwekkende klimaatkamer in de Haven van Antwerpen was één van de hoogtepunten van het voorbije jaar.

Dat de Belgische bedrijven onze inspanningen in 2012 op prijs stelden, bewijzen de cijfers: we voerden in 2012 meer dan 3.000 adviezen en projecten uit. Enkele bedrijven die in 2012 een succesvolle samenwerking met Sirris aangingen, waren onder meer Belwind, Lapauw Industrial, Amplidata, STAS, Psychomed en Space Applications Services.

Het Jaarverslag 2012 van Sirris is beschikbaar via deze link.