Wat er al een tijdje zat aan te komen, is kort na nieuwjaar realiteit geworden: Amazon is over het reuzentrio Microsoft, Google en Apple gesprongen en is nu de grootste beursgenoteerde onderneming ter wereld. Dit is tekenend voor de slimme en volgehouden strategie van Amazon en zijn oprichter Jef Bezos, maar deze nummer 1-positie geeft ook een dieper beeld van de krachtverhoudingen in de digitale economie.

Lang geleden waren er twee koninkrijken met de namen Datamania en Scienzia die voortdurend met elkaar wedijverden, niet over macht of rijkdom maar over kennis.

Eind 2018 organiseerde het Europees Octrooibureau zijn eerste, druk bijgewoonde, conferentie over de octrooieerbaarheid van blockchain en de toepassingen ervan.

Wat zou Marx zeggen over deze tijd waarin de economie zulke kattensprongen maakt? Op een luttele tien jaar tijd is de top 20 van meest waardevolle bedrijven grondig door elkaar gehaald. Voor geschiedschrijvers in de toekomst zal dit tijdperk op een flits lijken in vergelijking met de eerste en tweede industriële revolutie. Dit heeft een doordringende impact op het ondernemerschap, vooral dan op wat we onder een product verstaan en hoe we dit best ontwikkelen.

Toegang tot financiering is een van de grotere uitdagingen voor snelgroeiende technologiebedrijven. Schaalvergroting zonder externe subsidiëring om de groei te financieren is veeleer een uitzondering; de meeste start-ups en scale-ups hebben veel liquiditeiten nodig. Maar waar vinden ze de nodige financiering?

Vandaag gaat de aandacht hoofdzakelijk uit naar voorbeelden van de belangrijkste internetbedrijven, zoals Google, Amazon, Facebook; data science kan echter nog relevanter zijn in andere industriedomeinen, en zeker binnen kmo's. We geven u alle details mee tijdens onze mastercourse!

België zit in een bevoorrechte positie voor ManuTech start- en scale-ups. Dat blijkt uit een gloednieuwe studie van Sirris en Agoria over het ManuTech-start-up-landschap in België en Europa. Wat moeten we doen om die unieke kans met beide handen te grijpen? Meer tekst en uitleg krijgt u in een dubbelinterview met Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow bij Sirris, en Ben Van Roose, Head Manufacturing Industries bij Agoria.

"Stop met software bouwen. Ontwikkel digitale diensten." dat is het uitgangspunt van ons kookboek met recepten, waarmee bedrijven succesvol een digitale business kunnen opzetten. Wat mag u zoal verwachten in het boek? We geven u hier alvast een 'proevertje'.

Data overspoelt bijna alle sectoren van onze economie. Bijgevolg zijn steeds meer innovaties gebaseerd op het exploiteren en interpreteren van (beschikbare) data, die via verschillende kanalen worden verzameld. Benieuwd wat data-innovatie kan betekenen voor uw bedrijf, producten, diensten en technologie? U ontdekt het vanaf januari 2019 tijdens de nieuwe editie van de mastercourse-cyclus ‘Data Innovation beyond the Hype’.