I-MOVIX viert tienjarig bestaan met voortdurende productinnovatie

Naast de vier eerste Factories of the Future kent België nog heel wat andere bedrijven die intensief met innovatie bezig zijn. Een van hen is het Waalse I-MOVIX, dat gespecialiseerd is in zeer snelle camera's, geschikt om sportevenementen mee te filmen.

I-MOVIX in Bergen werd opgericht in 2005 en telt vandaag, tien jaar later, 20 medewerkers. Het heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar en ontwikkeling van camera’s die livebeelden in ultra slow motion kunnen weergeven. Deze camera's zijn vooral gegeerd voor de live-uitzending van sportwedstrijden. I-MOVIX heeft vandaag al een model dat klaar is voor de nieuwe 4K-standaard (d.i. ultra HD-beeldkwaliteit, ook 4K genoemd omwille van de bijna 4.000 pixels in de horizontale richting).

De camera's van I-MOVIX registreren de beelden sneller dan andere toestellen en zijn bovendien even gebruiksvriendelijk. Deze camera is vandaag een pionier in haar kunnen: ze kan 75 tot meerdere duizenden beelden per seconde maken, waardoor een zeer trage weergave mogelijk wordt. Het bedrijf is nu al in staat niet alleen 4K-beelden te produceren, maar ook in te zoomen op een sequentie van beelden die gefilmd zijn in 4K, om details te vinden, zoals bijvoorbeeld een kopstoot of een hand die een bal aanraakt. Deze zoom-functie is zeer belangrijk en wekt heel wat interesse op de markt.

Nieuwe impulsen

Al tien jaar lang wordt I-MOVIX gedreven door innovatie en innoveren blijft ook voor de toekomst de uitdaging, zeker nu ook grote merken de niche van camera’s met ultra slow motion hebben ontdekt. Als marktleider ziet het bedrijf zich genoodzaakt deze positie te handhaven door voortdurend toegevoegde waarde te creëren via R&D in hardware en software. Als R&D-onderneming is het ook belangrijk meer te kunnen produceren door gebruik te maken van technologieën die minder prijzig zijn. Via dergelijke technologieën krijgt men beter toegang tot de door de onderneming ontwikkelde producten.

I-MOVIX produceert al zijn camera’s in België. Om zijn productinnovatie nieuwe impulsen te geven, ging I-MOVIX een strategisch partnerschap in R&D aan met Sirris. De bijdrage van Sirris was om het bedrijf te helpen out of the box te denken. Beide partijen brachten ideeën uit hun eigen wereld samen en uit de confrontatie van deze ideeën konden dan weer nieuwe dingen voortvloeien.  Een voorbeeld van waartoe deze manier van werken kan leiden, was de realisatie van een steun voor de behuizing van de camera. Naast ideeën om de producten te verbeteren, bracht Sirris ook knowhow aan om de go-to-market te versnellen. Een cruciaal element in de groei van het Bergense bedrijf  was de industrialisering van het geheel van producten, van idee tot productie.

Dit alles komt uitgebreid aan bod in de laatste aflevering van het programma Z-Industry op Kanaal Z, waarin vier weken lang vier rolmodellen worden voorgesteld die met succes transformaties doormaken om verder te groeien. Bekijk hier het filmpje van I-MOVIX: