Hoe wordt jouw kmo Fabriek van de Toekomst?

Hoe kan je als bedrijfsleider van een (kmo-)maakbedrijf in een duur land als België toch een duurzame toekomst voor jezelf en je personeel blijven garanderen? Deze vraag werd beantwoord tijdens twee recente informatiesessies bij de Vlaamse innovatiecentra op 25 februari en 17 maart. Kmo's uit Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen lieten zich alvast inspireren.

Made Different wil, ondersteund door de Vlaamse Overheid, de maakindustrie een toekomst geven in het industriële landschap van de 21ste eeuw. Binnen dit programma kunnen kmo's hun onderneming toetsen op elk van de zeven noodzakelijke transformaties om van een bedrijf een ‘Fabriek van de Toekomst’ te maken. Hiervoor ontwikkelde Sirris een eenvoudige scan. Deze scan is het startpunt voor een traject in de richting van de Fabriek van de Toekomst.

Op 3 februari ontvingen de eerste vier Vlaamse bedrijven die dit traject met succes doorliepen, de Made Different Award: Provan, Newtec, Continental en Dentsply Implants.

Tijdens de infosessies deelden twee van deze Fabrieken van de Toekomst, Newtec en Dentsply Implants, hun aanpak en ervaringen met de aanwezigen. Daarnaast kwamen ook twee kmo's aan het woord die nog volop in dit traject zitten: ARGON Measuring Solutions en Belparts. ARGON onderging een transformatie van een service- naar solutions-model, wat het bedrijf geen windeieren gelegd heeft: met  zijn 3D-meettechnologie en oplossingen wist het recent nog de grote auto- en vliegtuig-OEM's te overtuigen. Belparts maakte zeven jaar geleden de overstap van verdeler van componenten voor de verwarming, ventilatie en klimatisering van gebouwen naar producent. Sinds de marktintroductie van eigen componenten in 2010 zet de internationalisering zich door, dit dankzij sterk doorgedreven innovaties in proces en product.

Wat deze vier sprekers gemeen hadden, was passie, en dit lokte enthousiaste reacties uit bij de aanwezigen. Tot nu toe namen al tien van de aanwezige bedrijven contact op met Sirris of Agoria, om samen de eerste stappen te zetten naar Fabriek van de Toekomst. Deze ondernemingen zien de noodzaak in om onze maakindustrie sneller concurrentieel te maken met de fabrieken uit de lagelonenlanden.