Hoe ultrasoon ondersteund bewerken zonder specifieke machine?

Ultrasoon bewerken biedt enkele interessante voordelen, maar een nadeel is dat een specifieke machine nodig is, waarin de technologie is ingebouwd. Twee fabrikanten hebben hiervoor een oplossing op de markt gebracht.

Het ultrasoon ondersteund boren, slijpen of frezen is al geruime tijd een thema van onderzoek en ontwikkeling. Machinebouwers zoals DMG-Sauer brachten hiervoor geschikte machines op de markt. Het aanleggen van een ultrasone trilling bovenop het verspanen van een stuk heeft een eigenschap dat de snijkrachten erdoor verlagen. Dit laat gebruikers toe om op een eenvoudigere manier brosse en harde materialen te gaan verspanen, zoals keramische materialen. Daarnaast kan dit een positief effect hebben op afwerkingskwaliteit en gereedschapsslijtage.

Sirris en KU Leuven hebben in het verleden reeds onderzoek gevoerd naar de mogelijkheden hiervan en dit resulteerde verder ook in een aantal eindwerken en doctoraten.

Externe module

Deze technologie is de laatste jaren verbeterd, maar het nadeel bleef dat men gebonden was aan specifieke machines (waarin de technologie was ingebouwd) en vaak ook aan een aantal voorgedefinieerde gereedschappen. Hiervoor komen nu ook alternatieven op de markt.

Het Taiwanese Acrow Machinery en het Amerikaanse Acoustech Systems zijn twee firma’s die modules op de markt gebracht hebben die inpasbaar zijn in een standaard freesmachine. Dit laat toe om met een gewone freesmachine toch een extra trilling in te zetten, aan gelijkaardige condities (frequenties van 20-30 kHz en amplitudes tot 10 µm). De module wordt extern aangedreven en kan op een standaard spindel (ISO, HSK,…) gemonteerd worden, zoals een gewone gereedschapshouder. Bijkomend voordeel is dat men standaard gereedschappen kan opnemen en de module zijn frequentie hieraan zal aanpassen.

Interesse in deze technologie voor een eigen toepassing? Bij Sirris (Acrow) en KU Leuven (DMG-Sauer) is de technologie beschikbaar voor bedrijven.