Hoe ontwerp je gietstukken first-time-right?

Eén van de meest prangende vragen in de wereld van gegoten stukken is een correct ontwerp van producten én gietsystemen, om zo een foutloos gietstuk te bekomen. Maar hoe pak je dit aan en met welke parameters moet je rekening houden? Dat komt u te weten in één van de modules van de opleidingsreeks rond gieterijtechnologie die Sirris organiseert vanaf 12 april.

Een goed gietstuk start bij een goede controle van het smeltbad. De belangrijkste parameters van de smeltprocessen van het metaal kennen, is hierbij essentieel. Waarop moet je letten in het smeltbad om de juiste kwaliteit van het gegoten product te bekomen? Wat zijn de belangrijkste smeltverliezen? Wat gebeurt er in het smeltbad in functie van de tijd? Hoeveel energie heb je nodig? Dit zijn maar enkele van de vragen waarop u een antwoord krijgt tijdens de opleiding.

Om de karakteristieken van het smeltbad te bepalen, zijn metingen van temperatuur, zuurstofgehalte en chemische samenstelling nodig. De meetmethoden om deze eigenschappen correct te bepalen, worden belicht. Uit de thermische analyse van het bad kan je eenvoudig een aantal karakteristieken afleiden die je inzicht verschaffen in de procesvoering. Dit laat toe de requirements van gietstukken samen met uw leverancier correct vast te leggen.

Voor elk gietstuk moet tijdens het gieten de vormholte gevuld worden, waarbij een aantal basisregels dienen gerespecteerd te worden om foutloze stukken te bekomen. Deze regels zullen uitgebreid worden toegelicht, zodat u zelf in staat zal zijn een correcte dimensionering van het aangietsysteem te berekenen.

Metalen hebben ook de neiging om bij stolling te krimpen.  Een aantal vuistregels laten toe de krimpproblematiek te benaderen én op te lossen, zodat gietstukken geen krimpholten bevatten. Simulatietechnieken maken het mogelijk de steeds complexer wordende geometrieën te berekenen, om zo gietstukken van optimale kwaliteit te bekomen.

Een goede dialoog tussen afnemer en producent van het gietstuk is onontbeerlijk: De gieterij kan weliswaar met een aantal technieken het krimpgedrag van de smelt corrigeren, maar het is minstens even belangrijk dat het basisontwerp van het gietstuk voldoet aan de vereisten van het gietproces. De opleiding gaat daarom dieper in op de do’s en don'ts van een goed gietstukontwerp.

Gietfouten kunnen alsnog optreden als gevolg van het gietproces op zich of als gevolg van een niet-optimaal ontwerp. De opleiding reikt u daarom een catalogus van gietfouten en hun oorzaken aan, zodat u samen met uw leverancier van gietstukken correctieve maatregelen kunt voorzien.

Interesse in het first-time-right ontwerpen van gietstukken? In onze agenda vindt u alle informatie over de gieterijopleiding die binnenkort van start gaat!

Tags: