Hoe kunststof uit België de concurrentie te slim af kan zijn

Op 16 februari organiseren Sirris en Agoria de workshop ‘Plastics: Smart Interconnected’. Vooraanstaande onderzoekers, academici en specialisten uit de business zelf werpen er een blik op de toekomst van de Belgische kunststofindustrie en hoe de bedrijven het verschil kunnen maken. Rond smart plastics staat, naast twee getuigenissen uit het bedrijfsleven, ook een bijdrage van Sirris op het programma.

Wim Christiaens, R&D Director bij Quad Industries, en Steven Daelemans, Strategic Accountmanager bij Covestro, twee sprekers op het event, lichten een tip van de sluier op.

Electronics meet plastics

Quad Industries is een voortrekker in het ontwikkelen en produceren van gedrukte elektronica, zoals user interfaces en controlepanelen voor machines, auto’s, labo’s, ziekenhuizen en andere toepassingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zowel membraan- als capacitieve schakelaars. Recente ontwikkelingen omvatten ‘slimme’ verpakkingen, gedrukte batterijen en zelfs drukgevoelige schoenzolen.

Door elektronica te drukken op thermoplastische polymeren verkent Quad Industries nieuwe toepassingen voor user interfaces. Wim Christiaens: “Een typisch voorbeeld is de 3D-draaiknop die we ontwikkelden in het kader van het Europese Terasel-project. Die bestaat uit capacitieve circuits die geprint zijn op een vlakke kunststof. Door middel van thermoforming krijgt deze uiteindelijk het uitzicht van een traditionele draaiknop, maar dan één zonder de complexe en onbetrouwbare mechaniek die erachter zit. Deze technologie maakt het bovendien mogelijk om heel complexe, 3D-vervormde elektronica te produceren.”

Het draaiknopproject van Quad Industries zet meteen het potentieel van samenwerking tussen elektronicabedrijven en de kunststofsector in de verf. “We beschikken zelf niet over de installaties en de kennis van de kunststofwereld,” legt Wim uit. “Daarom geloven we heel sterk in complementaire samenwerkingen tussen bedrijven met verschillende achtergronden.”

Gespecialiseerde materialen

Wie deze kennis en installaties wel in huis heeft, is Covestro. Deze spin-off van de vroegere Bayer-divisie Material Science is wereldwijd een voortrekker in de productie van premiumpolymeren, coatings en speciale folies voor onder meer auto’s, elektronica en meubelen.

“Als gespecialiseerde materiaalleverancier beschikken we intern over heel wat knowhow,” vertelt Strategic Accountmanager bij Covestro Steven Daelemans. “Zo ontwikkelen we onder meer lichtmanagementfolies die ledlicht verstrooien in auto’s en interieurs, of materialen waarop bedrijven als Quad Industries elektronica kunnen drukken om ‘seamless’ dashboards en panelen te vervaardigen. Om dergelijke projecten te realiseren moet je heel wat uiteenlopende expertises samenbrengen. Elke stap is cruciaal.”

Als specialist in het 'smart' maken van (kunststof) producten levert ook Sirris een bijdrage. Jacques Halleux, Busines Unit Manager Materials bij Sirris, brengt 'Why we need to go the smart way'...
Wilt u erbij zijn? Schrijf u vandaag nog in voor de workshop ‘Plastics: Smart Interconnected, the way to go forward’