Het potentieel van functionele en slimme coatings uitgelicht op Materials

slimme coating

De vakbeurs Materials, die op 31 mei en 1 juni plaatsvindt in Veldhoven, kent een praktijkgerichte opzet rond vier pijlers: materialen, oppervlaktetechnieken, verbindingstechnieken en analysetechnieken. Daarbij zijn keynote-lezingen en live demo’s in de verschillende Experience Areas voorzien om de bezoekers te inspireren. Sirris zal eveneens aanwezig zijn met haar expertise in (functionele) smart coatingtechnieken.

Tijdens Materials zal ook de afdeling rond smart coating aanwezig zijn met een stand (105) en zal Walter Lauwerens van het Smart Coating Application Lab een presentatie geven rond functionele coatings. De term functionele coatings wordt meestal gebruikt om andere functies dan decoratie of bescherming te benoemen. Zo heeft iedereen al wel gehoord van coatings met anti-graffiti-, zelfreinigende, antibacteriële of antistatische functies. Maar het gaat zelfs verder wanneer de eigenschappen van coatings veranderen in functie van temperatuur of druk. Dan spreekt men van 'slimme coatings' die bijvoorbeeld als sensoren gebruikt worden.

In de presentatie wordt een overzicht gegeven van technologie en toepassingen van functionele en slimme coatings. Het Smart Coating Application Lab van Sirris ondersteunt bedrijven die deze coatings willen toepassen op hun producten met advies, optimalisatie, demonstratie en industrialisatie.

Tentoonstelling

Op de tentoonstelling zullen enkele demostukken van het Smart Coating Application Lab te zien zijn, die enkele technologische innovaties illustreren:

  • functionele coating op kunststof producten vervaardigd met additive manufacturing, om zo manuele of mechanische nabewerking tot een minimum te beperken en de doorlooptijd van functionele 3D-producten te verbeteren.
  • Sirris heeft recent een femtosecondelaser aangekocht, waarmee het mogelijk is extra functionaliteiten toe te voegen aan oppervlakken via microtextureren, waaronder waterafstotendheid, optische effecten, anti-icing en haptische, hydrodynamische of esthetische eigenschappen. Het tentoongestelde stuk toont een waterafstotende microstructuur en hoe verschillende laserparameters de functionaliteit beïnvloeden 

     
  • metallisering van kunststoffen door de toepassing van een combinatie van physical vapour deposition (PVD) en spray-coating. Een dunne (< 1 µm) metallische coating wordt via PVD aangebracht, gevolgd door een matte of glanzende clearcoat die aangebracht is via spray-depositie en uv-curing ter bescherming van de metallische deklaag. Voor hoogglanseffecten op kunststof monsters die initieel een ruw oppervlak hebben wordt eerst een nivellerende basiscoat aangebracht.

     

Beursvloer

Met meer dan 85 exposanten en ruim 40 kennissessies wil de vakbeurs Materials een brug slaan tussen wetenschap en concrete toepassing. Elk van de vier pijlers waarrond de beurs is opgebouwd, krijgt een eigen zone op de beursvloer. Binnen een zone positioneren de exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas waar ze onder meer live demo's geven of waar bezoekers zelf aan de slag kunnen. Elke zone beschikt bovendien over een aparte lezingenzaal. 

Naast het Smart Coating Application Lab is ook het SLC-Lab aanwezig op de beurs (stand 70) en met een eigen presentatie.

Voor verdere info: zie website http://www.materials.nl/