Helioscreen test easy-to-clean coatings voor zijn zonnewering

Helioscreen nv is in de Belux een van de belangrijkste spelers voor de productie en plaatsing van zonneweringssystemen. Samen met Sirris ging het bedrijf op zoek naar manieren om ook internationaal zijn marktpotentieel te verhogen. Een brainstorm met Sirris leerde dat easy-to-clean coatings een belangrijke meerwaarde kunnen bieden.

De uitdaging: beter beschermd, even lichtdoorlatend   

Helioscreen kampt met een groeiende concurrentie van zonneweringsfabrikanten uit Azië, die vooral werken met goedkopere pvc-coatings. Om zijn marktpositie te verstevigen, analyseerde het bedrijf samen met Sirris de toegevoegde waarde voor zijn producten. Die bleek te schuilen in een efficiëntere reiniging van zijn screens, wat vooral op grote hoogtes een belangrijk verschil zou maken in nazorg. 

Na een brainstorm met Sirris was het zonneklaar dat Helioscreens zonneweringsdoeken een vuilwerende coating nodig hadden. Die deklaag moest niet alleen vuilafstotend, slijtvast en uv-bestendig zijn; de doeken moesten ook met coating hun soepelheid en helderheid bewaren. Bovendien moesten ze probleemloos te verlijmen zijn of verdere nabehandeling mogelijk maken. 

De oplossing: vervuilingstests

Sirris selecteerde en vergeleek een aantal beschermende easy-to-clean coatings met een andere chemische samenstelling. Na het spoelen en stofvrij maken van de doeken werden via een spraytechniek vier coatings op Helioscreens zonnewering aangebracht. Daarop werden verschillende soorten vervuiling getest: mosterd, ijzeroxide, carbon black en graffiti. Dit is standaardvuil dat aangebracht wordt op de doeken om zowel de reinigbaarheid als de chemische resistentie te onderzoeken. 

Het resultaat: screens met hoger marktpotentieel

Een polysilazaancoating en vooral een superhydrofobe coating gaven de beste resultaten. Beide bleken sterk vuilwerend, waardoor het vuil zich niet kon vastzetten op de vezels van het doek en de lichtdoorlaarbaarheid werd behouden. Helioscreen weet nu wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de coatingtechnologie en hoe ze te implementeren - iets wat het bedrijf (door de eenvoudige applicatie en korte droogtijden) ernstig overweegt. Momenteel wordt nog onderzocht welke van de twee coatings het meest duurzaam, uv-bestendig, brandwerend en nabehandelbaar is. 

Tags: