Hannover Messe in teken van Industrie 4.0

De meest recente editie van Hannover Messe kon rekenen op zo'n 225.000 bezoekers. Ook nu weer kon je er de laatste trends en innovaties in technologie en de industrie vinden. Het centrale thema was ook nu Industrie 4.0. In dit artikel enkele indrukken van wat we op de beurs te zien kregen, in het bijzonder van de slimme interface tussen mens en machine.

Industrie 4.0 staat voor de productie van de toekomst, die zich snel en flexibel kan aanpassen aan de marktvereisten. Het gaat hierbij om een economische productie waarin producten op maat en in kleine aantallen mogelijk zijn. Verschillende soorten technologieën in de slimme fabriek van de toekomst kunnen beschouwd worden als 'enablers' voor Industrie 4.0. Een voorbeeld hiervan is de slimme mens-machine-interface (HMI). De werknemers in de maakindustrie worden in het productieproces ondersteund met innovatieve technologieën, zonder daarbij overspoeld te worden met een stroom aan informatie. De juiste interactieve media kan operatoren trainen en instrueren, hen voorzien van contextafhankelijke informatie en hen toelaten in interactie te gaan met toestellen op de werkvloer. Dit is vooral efficiënt bij complexe en niet-voorspelbare taken.

Werkinstructies in een manuele-assemblagecel kunnen op verschillende manieren aan de operator overgebracht worden. Projectie van werkinstructie op de assemblagetafel (light guided work instructions) kreeg dit jaar de voorkeur.

Lees meer op Techniline.