Grote metalen stukken produceren via AM met draadtoevoer

Additive manufacturing met draadaanvoer (wire-feed additive manufacturing) is een veelbelovend alternatief voor de klassieke verspaning om grote, dure metalen componenten met een complexe geometrie te verwezenlijken. De technologie biedt potentieel voor sectoren als de automotive, lucht- en ruimtevaart, maar verder onderzoek en optimalisering zijn nodig.

Additive manufacturing krijgt de laatste jaren heel wat aandacht. Het gebruik van metaal in het proces is hierbij enigszins onderbedeeld. Het 3D-printen van metalen objecten is weliswaar complexer en duurder dan van thermoplastische stukken, maar de eindproducten zijn veel beter in te zetten en kennen een langere levensduur. De meeste van die metalen producten worden vervaardigd via lasersintering. Er bestaat echter ook een andere, mogelijk goedkopere manier om functionele metalen onderdelen te produceren: via AM met draadtoevoer.

Deze technologie, die onder meer bestudeerd wordt aan de Universiteit van Wollongong (New South Wales, Australië), maakt gebruik van een metalen draad, in plaats van het typische metaalpoederbed, om 3D-objecten te verwezenlijken.

Lees meer op Techniline.