Grootste gietstuk in Vlaanderen ooit in de maak

Staalgieterij en Sirris-lidbedrijf Allard-Europe kreeg recent twee opdrachten binnen voor vier grote gietstukken in martensitisch roestvast staal. Het gaat om een buitenlandse bestelling van twee onderdelen voor een offshore onderwater-hei-installatie en twee imposante stukken voor een baggerbedrijf. De grootste ooit in Vlaanderen.

Van een Nederlandse klant kreeg de Turnhoutse gieterij Allard-Europe een opdracht voor twee onderdelen voor een offshore onderwater-hei-installatie met elk een gietgewicht van om en bij de 40 ton. De tweede bestelling betreft twee onderdelen voor een bekende Vlaamse baggeraar die zo groot en zwaar zijn, dat ze telkens in twee delen zullen gegoten worden en daarna aan elkaar gelast tot een onderdeel van 37 ton afgewerkt gewicht. Met het volledige giet- en voedingssysteem zal het zwaarste gietstuk om en bij de 45 ton gaan wegen. Dit wordt meteen het zwaarste gietstuk dat ooit in Vlaanderen gegoten zal zijn. 

Technische krachttoer

Op technisch vlak staat het team van Allard-Europe voor een huzarenstuk. Niet alleen het gewicht en daarbij de omvang van de stukken zijn een uitdaging, ook de bijzondere eisen, die aan de legering worden gesteld, vragen extra aandacht. Deze martensitische staallegering werd overigens niet gekozen omwille van de roestvastheid, maar omwille van de uitzonderlijke mechanische eigenschappen, die tot drie maal hoger zijn dan van gewoon staal en dat, tot wanddiktes van 500 mm. De mechanische bewerking van de gietstukken zal grotendeels bij Allard-Europe gebeuren. Zo zullen er verscheidene kruisende kanalen worden geboord met diameters tot 200 mm en boordieptes tot meer dan 1,5 meter. 

Specialisatie en innovatie

Door zich te specialiseren in zware en complexe gietstukken is Allard-Europe erin geslaagd zichzelf opnieuw op de kaart te zetten. De laatste jaren heeft de gieterijsector het al bijzonder moeilijk gehad door een wereldwijde overcapaciteit bij een drastisch gedaalde vraag en de hoge maakkosten, eigen aan België. Specialisatie dringt zich op in de gieterijsector en innovatie is hierbij onontbeerlijk, een punt dat ook Sirris aanmoedigt en waarvoor het ondersteuning biedt aan gieterijen. Allard-Europe en Sirris hebben in het verleden al meermaals samengewerkt. 

(Foto: Allard-Europe)