Groeiende productiviteit en ecologie bij TE Connectivity

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben deze keer na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Een van hen is  TE Connectivity. Deze multinational produceert in zijn vestiging in Oostkamp hoofdzakelijk connectoren voor de automotive. Om ook in de toekomst te kunnen groeien zet TE Connectivity voornamelijk in op het efficiënt ontwerpen en maken van speciaal-producten op basis van zijn kennis van de state-of-the-art in mechatronica. Productielijnoptimalisatie, groei in productie en productiviteit en ecologische ingrepen zijn hierbij enkele sleutelbegrippen.

De vestiging stelt zo'n 700 mensen te werk, een cijfer dat stabiel bleef  ondanks een gematigde productiegroei en opeenvolgende productiviteitstijgingen. Gemiddelde doorlooptijden werden de laatste vier jaren gehalveerd. Processen monitoren zichzelf en passen zich aan indien nodig, waardoor het aantal manuele interventies verminderde. Ondanks de groei daalden energie- en materiaalverbruik.

Hoe TE Connectivity dit realiseerde, kunt u in detail lezen op de website van Made Different.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).