Grijponderdeel van cappingmachine van Ronch gaat op 3D-dieet

Ronchi ontwerpt en vervaardigt machines voor het verpakken van vloeibare producten, van voedingswaren tot chemische en cosmetische vloeistoffen. De machinebouwer produceert onder meer cappingmachines, die schroefdoppen op plastic flessen draaien. Samen met Sirris dook Ronchi in de mogelijkheden van 3D-printing om het apparaat nog performanter te maken.

De Italiaanse machinebouwer Ronchi specialiseert zich al sinds 1966 in de productie van verpakkingsmachines voor vloeibare producten. En dat voor de meest uiteenlopende sectoren, van gezondheidszorg over voeding tot farmaceutica. Ronchi klopte bij Sirris aan met een opdracht. Zo wilde het bedrijf de grijper lichter maken, zonder aan sterkte in te boeten. Daardoor zou de schroefdopmachine sneller kunnen werken. Een ideale businesscase voor 3D-printing en het Additive Manufacturing-team van Sirris. 

Afgeslankt onderdeel

Aan de hand van gesofisticeerde software bepaalde het Sirris-team hoe het grijponderdeel optimaal (d.i. met zo weinig mogelijk massa) in de machine kon worden geïntegreerd: een zogeheten topologische optimalisatie om het gewicht van de grijper terug te schroeven. Verder werd ook nagegaan of de grijper, via selectief lasersinteren, in polyamide 12 kon worden vervaardigd in plaats van in roestvaststaal. Deze stevige kunststof staat bekend om zijn chemische resistentie en zijn hoge slijt- en standvastigheid. 

De rest van het verhaal kunt hier lezen!

Dit succesverhaal vindt u samen met nog heel wat andere terug in het Sirris-jaarverslag van 2016.