Glasachtige coatings voor auto-onderdelen combineren bescherming en esthetiek

Recent ontwikkelde glasachtige coatings combineren bescherming tegen corrosie en slijtage met kleur.

Vandaag behoren decoratieve elementen zoals gekleurde velgen, remblokhouders, uitlaat, drempels of carrosserie en zelfs motoronderdelen steeds meer tot de vereisten van autoliefhebbers. Ideaal zou zijn wanneer decoratieve coatings kunnen gecombineerd worden met bescherming tegen corrosie en slijtage.

Onderzoekers aan het INM - Leibniz-Institüt für neue Materialen in Saarbrücken (Duitsland) hebben coatings ontwikkeld met glasachtige en glas-keramische eigenschappen. Zo kunnen ze de mate van corrosie en slijtage reduceren en hiermee ook de mate waarin oppervlakken vatbaar zijn voor krassen, dof worden en andere oxidatieprocessen. Als aanvulling aan deze beschermende eigenschappen kan de productiemethode gebruikt worden om de kleuren rood, zwart, groen, wit en blauw toe te voegen voor decoratieve doeleinden. De functionele coatings zijn stabiel bij hoge temperaturen en geschikt voor metaaloppervlakken zoals staal, aluminium en legeringen of als beschermende laag voor glasachtige componenten. Andere in te bouwen mogelijkheden zijn onder meer anti-kleefeigenschappen, een zekere flexibiliteit in de laag en elektrische isolatie als een resultaat van de glasachtige eigenschappen.

De onderzoekers gebruiken speciale silicaten voor de coatings. Deze worden omgezet in sol-gel nanocomposieten in een reactie van één stap. Afhankelijk van het kleurpigment en substraat betekent dit dat oppervlakken hermetisch gesloten kunnen worden aan temperaturen van 200 tot 800 °C. De dikte van deze lagen ligt tussen 2 en 8 µm. Zowel gebogen als vlakke oppervlakken kunnen gemakkelijk voorzien worden van de coating in dompelbaden of spuitcabines. 

Tags: