Gesloten kringloop, ook voor composietmaterialen?

Onbekend is onbemind en dat geldt nog al te vaak voor composietmaterialen, zeker wanneer het om een duurzame context gaat. Daarom starten onze Sirris-experts in composieten (SLC-Lab) en duurzaamheid met de publicatie van een reeks white papers die dieper ingaan op de eigenschappen van en mogelijkheden met composieten. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken die uw activiteiten ten goede kan komen. De eerste white paper kunt u nu gratis downloaden!

Ervaart u ook hindernissen bij het identificeren en kwantificeren van meerwaarde van  composietmateriaal voor uw producten ? Wilt uw bedrijf ook ontdekken welke kansen er te vinden zijn in het sluiten van de materiaalstromen?

Composieten en de circulaire economie

De eerste white paper bekijkt composietmateriaal in het kader van de opkomende circulaire economie, die streeft naar het sluiten van de materiaalkringlopen in de biologische of technologische kringloop, om zo de waarde van de grondstoffen zo hoog mogelijk te houden en zo lang mogelijk te benutten. Er zijn verschillende  mogelijke strategieën om composietmateriaal in een circulaire economie in te zetten. De keuze van de meest geschikte strategie hangt sterk af van het producttype, technologische maturiteit en marktacceptatie. Mogelijke benaderingen zijn: de levensduur verlengen, inzetten op producthergebruik, herwerken van producten tot nieuwe producten en ten slotte door hoogwaardige recyclage. Het gaat hier om een groot potentieel, dat echter moeilijk te ontsluiten is.

button-registreer-hier

Om u alle aspecten van composietmaterialen tijdens hun volledige levensloop beter te leren kennen en u te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes, zal het SLC-Lab samen met de afdeling Sustainability van Sirris in de loop van de komende maanden meerdere white papers uitbrengen, die elk een actueel thema rond composieten uitvoerig behandelen en die u gratis kunt downloaden. Dit in het kader van de projecten 'CompositeBoost' en 'Eco-compliance als competitief wapen'.

In sectoren als transport, machinebouw, bouw- en consumentenproducten is er vandaag een groeiende vraag naar lichtgewicht componenten. Deze vraag speelt in op de maatschappelijke en technologische trends rond energie-efficiëntie, performantie, vormvrijheid, functionaliteit en kostenefficiëntie over langere termijn. Composieten spelen naadloos in op alle vereisten van lichtgewicht componenten.

Deze materialen, de soorten en hun eigenschappen zijn echter vaak nog onvoldoende gekend bij de bedrijven en laat nu net een correcte, gefundeerde keuze de sleutel zijn om het potentieel ervan - voor, tijdens en na gebruik - volledig te ontsluiten.

Welke kansen en concrete stappen uw bedrijf kan zetten in de richting van een duurzame inzet van composieten en de circulaire economie, zoeken we samen met u uit.  Vraag vrijblijvend een intakegesprek in uw bedrijf aan. 

Vanaf 28 november organiseert het SLC-Lab, gespreid over drie dagen, de Masterclass Composieten. Ook het thema ‘duurzaamheid & composieten’ zal aan bod komen, en wel op de tweede dag (5 december).