Geoptimaliseerd doorzichtig pantseringmateriaal

Russische onderzoekers zijn een technologie aan het ontwikkelen om doorzichtig aluminiumoxynitride te produceren door warm compacteren en flash sinteren. 

Lichte wapens van klein kaliber vertonen een almaar groter penetratievermogen, waardoor ontwikkelaars nieuwe manieren moeten zoeken om de prestaties van het beschermingsmateriaal, en vooral van de doorzichtige soorten, te optimaliseren.

Een van de meestbelovende materialen in deze categorie is ALON of aluminiumoxynitride, een polykristallijne doorzichtige keramiek, ook wel ‘doorzichtig aluminium’ genoemd. Het is samengesteld uit aluminium, zuurstof en stikstof volgens de formule Al23O27N5; het vertoont interessante pantseringeigenschappen en vergt geen te dure productietechnologieën.
Het kan worden ingezet door klassieke giet- en sintertechnieken van de keramiekindustrie en wordt op de markt gebracht door onder meer Surmet, Raytheon, H.C.Starck, Ceramtec ETEC en Coorstek.

ALON met een gemiddelde dichtheid heeft een hoge weerstand in vergelijking met die van YAG (yttrium aluminum garnet) of van gestabiliseerd zirconiumoxide. Tegelijk is het de gepantserde bescherming die de beste schokbestendigheid bezit. ALON overtreft alle doorzichtige materialen, inclusief kwarts.

Lees meer op Techniline.