GC Europe onderzoekt automatisering van orderafhandeling voor verzending

GC Europe overwoog haar verpakkingswerkpost te automatiseren met een cobot. Allerlei doosjes in een verzendingsdoos sorteren voor verzending was de uitdaging. Sirris zocht via een testopstelling uit wat de mogelijkheden waren.

GC ontwikkelt en produceert een breed gamma van producten voor tandartsen en tandtechnici, zoals vullingen, hechtingsmaterialen, porselein en gips. GC Europe heeft een kleine productieafdeling in Haasrode, maar is vooral het verdeelcentrum van de Japanse groep voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Op de verpakkingsafdeling worden orders klaargemaakt voor verzending. Hiervoor worden doosjes met producten eerst gepikt en op een plaat of pallet gelegd, om vervolgens in verzendingsdozen te belanden. De manier waarop hangt af van het aantal bestelde producten en de afmetingen van de doosjes. Het bedrijf wilde nagaan of het (een deel van) de order-picking en het plaatsen van doosjes in verzendingsdozen kon automatiseren met een cobot. Het deed hiervoor een beroep op Sirris.

Testopstelling

Sirris analyseerde eerst het bestaande proces en de handelingen die hiervoor nodig zijn, om vervolgens na te gaan of een selectie van deze activiteiten door een cobot kon worden overgenomen. Sirris zette in haar labo in Diepenbeek een testopstelling op met een cobot en 3D-camera. De 3D-camera detecteerde en identificeerde de in te pakken doosjes en zond hun positie naar de cobot, die ze vervolgens een voor een opnam en ze op een vooraf gedefinieerde plaats in de verzenddoos plaatste. Elk onderdeel van de testopstelling werd apart geëvalueerd.

Uit de testen bleek dat de opstelling potentieel had, maar bracht ook een paar moeilijkheden aan het licht, waaronder identificatie van gelijkaardige doosjes, afstanden tussen objecten en reflectie van verpakkingen. Ook de precisie van de camera bleek onvoldoende. Deze nauwkeurigheid bepaalt echter de vereiste ruimte die tussen twee doosjes moet gehouden worden bij plaatsing in de doos. Ook het werkveld was gelimiteerd omwille van de beperkte nauwkeurigheid van het visiesysteem.

Uitlijnen en positioneren

Meerdere oplossingen werden overwogen om het euvel op te lossen. Uiteindelijk kon het gebruik van een uitlijningskaliber het systeem vereenvoudigen: dit door de doosjes, na ze van de pallet te picken, te herpositioneren tegen een vaste aanslag. De 3D-camera wordt gebruikt om het doosje te herkennen, de coördinaten en de afmetingen van het doosje naar de cobot door te sturen om te picken en via een nieuwe uitlijning exact in het center van het doosje terug op te nemen.

GC Europe kreeg hiermee een indruk van de mogelijkheden van een automatiseringsoplossing voor de afhandeling van orders voor verzending.  

Tags: