Functionaliteiten toevoegen via lasertextureren voortaan beschikbaar voor bedrijven

De afdeling Precision Manufacturing van Sirris heeft recent haar laatste nieuwe aanwinst voorgesteld aan de industrie: voortaan staat de femtoseconde-lasermachine voor het functionaliseren van oppervlakken ter beschikking voor de bedrijven in onze machinehal in Diepenbeek.

Zelfreinigende spatborden, ijsvrije turbinebladen, kajaks met lagere wrijvingsweerstand, zelfsmerende machinecomponenten, ... Sirris heeft een precisietechnologie in huis gehaald, waarmee het mogelijk is dergelijke functionaliteiten in het oppervlak van producten in te bouwen: lasertextureren. Waarom? Producten die in staat zijn met en op hun omgeving te reageren hebben vaak een streepje voor op hun klassieke tegenhangers. Functionaliteiten aangebracht aan het oppervlak, kunnen zo een belangrijke extra waarde creëren. Dit is niet altijd (alleen) mogelijk met coatings en dus haalde Sirris microtextureren met een femtolaser als complementaire technologie in huis.

Werken aan lage temperatuur

Een femtosecondelaser maakt het mogelijk met ultrakorte gepulste lasers zeer nauwkeurig texturen - micro-texturen met een spotgrootte van 20 µm en zelfs kleiner - op allerlei oppervlakken aan te brengen en dit aan een lage temperatuur. De toepassing van een femtosecondelaser biedt zo een aantal interessante voordelen voor onze industrie:

  • Er wordt geen warmte in het te bewerken materiaal overgebracht, waardoor de materiaaleigenschappen niet ongewenst veranderen.
  • Er is geen sprake van schade ten gevolge van de bewerking, zoals breuken of restspanningen. Het resultaat is een 'clean' oppervlak.
  • De technologie laat zeer nauwkeurige texturen toe, die op hun beurt superieure oppervlaktefunctionaliteiten mogelijk maken. 

Nieuwste aanwinst heet Lasea LS5-1 

Om bedrijven die zich in deze richting willen wagen te ondersteunen, investeerde Sirris in een Lasea LS5-1 femtoseconde-lasertextureermachine. Deze machine, nota bene toptechnologie van Belgische makelij, laat toe doelgericht onderzoek te verrichten naar de mogelijke toepassingen van oppervlaktetexturen. Daarnaast zal de technologie ter beschikking staan van geïnteresseerde bedrijven via onderzoeksprojecten, cases, ...

Op 13 juni konden al een dertigtal bedrijven bij een hapje en een drankje kennismaken met de mogelijkheden van lasertextureren en van de gelegenheid gebruik maken om mogelijke eigen toepassingen te bespreken: functionaliteiten zoals waterafstotendheid, een kleurpatroon, wrijvingsloos, etc.

U kon er niet bij zijn, maar wil toch graag de mogelijkheden van lasertextureren verkennen? Neem vrijblijvend contact met ons op!