Focus on your business, leave your IT infrastructure to the cloud: een round-up - Deel 3

      

Thijs Feryn – Combell: “Het gaat niet meer zozeer om ownership, maar om beschikbaar zijn.”

Iedereen heeft volgens Thijs Feryn wel een eigen interpretatie van wat de cloud precies is. Sommigen zien de cloud als het internet, wat volgens hem niet eens zo verkeerd is, alleen biedt cloud computing een antwoord op modernere noden. Zo is er het grote voordeel dat ‘commodity’ heet: het feit dat de cloud flexibiliteit en tegelijk zekerheid geeft. 

Ontwikkelaars zetten in op wendbare oplossingen om aan de verwachtingen van gebruikers en businesses tegemoet te komen. Databeheer is geëvolueerd naar DevOps, met teams van zowel Development als Operations Engineers. Sleutelelementen volgens Thijs in cloud computing anno 2014, zijn automatisering en integratie, samen met een snelle ontwikkeling en continue oplevering. Net als spreker Frederik Denkens raadt hij aan om met de juiste mindset van start te gaan en vooral ook te praten met ontwikkelaars. Enkele belangrijke tips die hij daarbij geeft: 

  • Denk aan het gebruiksgemak, aan uw noden qua security en services. Zijn uw processen en mensen klaar voor de strategie van de gekozen provider? Is dat niet zo, dan kunnen traditionele modellen uw bedrijf beter dienen dan risicovolle strategieën.
  • Neem een stap terug en vraag u af welke SLA’s er goed uit zien volgens uw budgetten en beperkingen.
  • En opnieuw: zorg dat uw mindset mee evolueert. Ownership is niet meer zo belangrijk – uw servers hoeven niet meer fysiek in uw gebouw aanwezig te zijn. Tegelijk volstaat het niet zomaar uw applicaties ‘in de cloud te gooien’. Maak de afweging of u flexibiliteit verkiest (Software as a Service), dan wel oplossingen op maat (Platform/Infrastructure as a Service). 

Thijs eindigde zijn betoog met een nogal boude uitspraak: “I hope cloud will die a violent death.” Daarmee doelde hij op een integratie van cloudservices in het internet, net als bij Web 2.0. Volgens hem praten we binnenkort gewoon ook over de cloud als over ‘het internet’, en worden continue oplevering, flexibel en crashbestendig ontwerpen de gewoonste zaak van de wereld.   

Klik hier om de volledige presentatie te (her)bekijken.

Deze workshopreeks werd georganiseerd door Sirris en Agoria, als onderdeel van het Nebucom-project. Met dat project willen Sirris, Agoria, LSEC en iMinds softwarebedrijven in België helpen om de opportuniteiten van IaaS te verkennen.