Focus on your business, leave your IT infrastructure to the cloud: een round-up - Deel 2

    

Frederik Denkens – Skyscrapers: “Wie zijn huiswerk grondig maakt én er met de juiste mentaliteit aan begint, kan veel besparen.”

Hoe selecteert u de beste cloudprovider om uw applicaties te ontwerpen, te bouwen en te beheren? Er bestaat niet zoiets als een ‘one size fits all’, maar Frederik Denkens reikt enkele handvaten aan ... 

  • Voor u met een cloudservicebedrijf in zee gaat, is het belangrijk om al uw noden en wensen qua security, beschikbaarheid, synchronisatie enzovoort op te lijsten.
  • Kijk naar uw eigen werkmodel: volgt u een klassieke ‘waterval’ (met om de zoveel tijd nieuwe softwareversies), of streeft u naar het continu uitrollen van nieuwe versies van uw software? Vooral in dit laatste geval kan cloud voor u interessant zijn.
  • Next step: spit SLA’s uit en onderzoek welke architectuur providers aanbieden: enkel de bouwstenen of gaat de service verder? Hoe zit het met de functionaliteiten, prestaties, beschikbaarheid, back-up, disaster recovery enzovoort.
  • Rij u niet vast met contracten, want het grootste voordeel van de cloud is net z’n enorme wendbaarheid.
  • Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden: zoek naar oplossingen die zich al ruimschoots bewezen hebben. Bouw bijvoorbeeld geen eigen messaging service, maar gebruik bestaande en beproefde technologieën, die door cloud providers vaak ‘as a service’ worden aangeboden.
  • Misschien zijn out of the box oplossingen wel iets voor u, helpen ze u snel op weg en kosten ze u minder aan onderhoud? 
  • Hoe zit het met de wetgeving? Moeten uw data binnen bepaalde landsgrenzen blijven? Hoe dichter u met uw infrastructuur bij uw klant kunt blijven, hoe beter ...
  • Maak uw huiswerk: vergelijk providers, zorg dat u hun kostenmodel begrijpt, bereken en herbereken. Zo kunt u enorm besparen.
  • Zoek een goede match met uw huidige technologie.
  • Maak een stappenplan: begin klein met een niet-kritische applicatie, en pas uw ontwikkelingsproces geleidelijk aan. 

Een belangrijk punt dat Frederik maakte, is dat veel bedrijven alleen een paar servers bestellen bij een bekende provider als Amazon, en dan denken dat ze er zijn. Ze blijven echter vaak gewoon werken zoals voorheen. Zonder hun DevOps om te gooien, zonder zich te verdiepen in IaaS en de mogelijkheden. Terwijl voor IaaS in de eerste plaats een mentaliteitswijziging nodig is. De sleutel zit ‘m dus in de goede match met de juiste mindset.   

Klik hier om de volledige presentatie te (her)bekijken.

Deze workshopreeks werd georganiseerd door Sirris en Agoria, als onderdeel van het Nebucom-project. Met dat project willen Sirris, Agoria, LSEC en iMinds softwarebedrijven in België helpen om de opportuniteiten van IaaS te verkennen.