Focus on your business, leave your IT infrastructure to the cloud: een round-up - Deel 1

 

Daniel Bartz – ComodIT: “Neem de volledige IT-oplossing van een IaaS-aanbieder onder de loep, niet alleen de infrastructuur.”

Wat internationale cloud computing providers volgens Daniel Bartz typeert – buiten hun wereldwijde aanwezigheid en enorme infrastructuur met vaak meer dan 100.000 servers – is hun focus op de eigen businessstrategie, op security en support, hun flexibiliteit, en het aanbieden van zowel voordelige standaardpakketten als dedicated servers en afgeschermde clouds. Net als bij lokale providers is het zaak om hun SLA’s grondig door te nemen: bieden ze enkel een ‘basic’ of een meer uitgebreide support aan (bv. met dataopslag)? Waarop leggen ze de nadruk en welke technologieën gebruiken ze? 

De vergelijking die Daniel maakte met de eerste elektrische klok was treffend. Daarbij werd de elektriciteit aanvankelijk louter gebruikt om de pendel te doen bewegen; pas achteraf kwam het idee om er de klok zelf mee aan te drijven. Net hetzelfde zie je bij cloud computing. In eerste instantie willen bedrijven cloudoplossingen vlot kunnen gebruiken. Maar voor een kostenefficiënte oplossing is het belangrijk nog een stap verder te gaan en de hele IT-infrastructuur onder de loep te nemen, inclusief operations en mogelijk interessante applicaties in de cloud.  

Klik hier om de volledige presentatie te (her)bekijken.

Deze workshopreeks werd georganiseerd door Sirris en Agoria, als onderdeel van het Nebucom-project. Met dat project willen Sirris, Agoria, LSEC en iMinds softwarebedrijven in België helpen om de opportuniteiten van IaaS te verkennen.