FIB Belgium CEO René Branders nieuwe voorzitter van Sirris

De Algemene Raad van Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, heeft René Branders, CEO van FIB Belgium (Four Industriel Belge), benoemd tot nieuwe voorzitter. Hij vervangt Dominique Neerinck, voormalig CTO van Bekaert.

Herman Derache, algemeen directeur van Sirris: "Onze organisatie heeft spontaan voor René Branders gekozen. René is immers reeds bijzonder actief in de werkgeverswereld, onder meer als lid van de Raad van Bestuur van Agoria en voorzitter van de Kamer van Koophandel van Waals-Brabant. Dankzij zijn mandaat als voorzitter van Sirris, zal hij zich nog meer kunnen inzetten voor de Belgische technologische industrie."

Na twee in Vlaanderen gevestigde multinationals (Picanol en Bekaert) als voorzitter van Sirris, is de keuze van de organisatie uitgegaan naar een familiale kmo met internationale vertakkingen, die gevestigd is in Waals-Brabant. FIB, dat actief is in de sector van het draadtrekken, produceert en installeert industriële hightech ovens in de hele wereld. FIB Belgium streeft er steeds naar innoverend te zijn, om een armlengte voorsprong te behouden op de concurrentie; net hierdoor vormt het ook een mooi voorbeeld voor de Belgische industriëlen.

 "In de huidige context van bikkelharde concurrentie hebben onze ondernemingen geen andere keuze dan innoverend te zijn. En in het kader van dat innovatieproces is het van essentieel belang om over de juiste competenties te beschikken, in staat te zijn de balans tussen de kosten en de risico's correct in te schatten en een algemene visie te hebben op de problematiek. Deze elementen verantwoorden precies het bestaan van de collectieve onderzoekscentra," aldus nog René Branders.

Zijn doelstelling? De uitdagingen van onze ondernemingen op het vlak van onderzoek verder ontwikkelen en versterken en er tegelijk over waken dat de concrete resultaten die eruit voortvloeien, aan hun verwachtingen voldoen. René Branders: "Het 'Masterplan Innovation' van Sirris en Agoria vormt een geweldig instrument voor iedere ondernemer die in termen van producten of diensten zijn strategische wendingen wil bepalen en kiezen, vooral in het gemondialiseerde kader van de markten die zich nog in een overgangsfase bevinden. Mijn eerste doelstelling is, enerzijds, te waken over de ontwikkeling van een groepsdynamiek. En vervolgens onze leden daar op een gepersonaliseerde manier te laten van meegenieten. We hopen dat heel wat ondernemers, dankzij dit prachtige instrument, binnen dit en een jaar concrete stappen zullen ondernomen hebben voor een strategische heroriëntering."

René Branders volgt Dominique Neerinck op, voormalig CTO van Bekaert, die na twee jaar goede en trouwe dienst zijn mandaat als voorzitter ter beschikking stelt. Herman Derache: "We willen Dominique bedanken voor zijn inzet en voor de mooie realisaties die we aan hem te danken hebben. Onder zijn leiding werden nieuwe projecten ingeleid en zware investeringen gemaakt die het Sirris hebben mogelijk gemaakt een nieuwe wending te nemen om steeds beter tegemoet te komen aan de behoeften van de Belgische technologische industrie. 

Projecten als 'Made Different', het actieprogramma dat ondernemingen begeleidt bij hun transformatie naar 'fabrieken van morgen', en het 'Masterplan Innovation', een praktisch plan dat het ondernemingen toelaat hun innovatieprojecten te ontwikkelen en te concretiseren, zijn allebei realisaties van Dominique. Op het vlak van investeringen lag hij aan de basis van onder meer het Smart Coating Application lab, het Precisielab, de robots in het kader van de 'smart factory' en de nieuwe site van Sirris die in 2016 in Kortrijk het daglicht zal zien.

"Het was me een waar genoegen om Sirris tijdens die twee jaar als voorzitter te dienen. Na een interne reorganisatie die de klantgerichtheid van Sirris moest versterken, heeft Sirris tal van grote projecten opgestart, met steeds datzelfde doel voor ogen, namelijk de technologische vooruitgang in ons land versterken. Dankzij het technologisch en managementgericht DNA van Sirris en met René Branders aan het hoofd ervan, ben ik ervan overtuigd dat Sirris in goede handen is om haar volgende ontwikkelingsfase met succes in te zetten," besluit Dominique Neerinck.