Elektrohydraulische aandrijving 2,5 keer energiezuiniger dan standaard

Een  Nederlands fabrikant van balenpersen, bundel- en verpakkingsmachines, Willems Baling Equipment, ontwikkelde samen met Bosch Rexroth een nieuwe balenpers voor het verpakken van potgrond. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een elektrohydraulische aandrijving in plaats van een klassieke hydraulische aandrijving.

Om de transportkosten zo laag mogelijk te houden wordt potgrond geperst en in balen verpakt. De potgrond wordt alleen in de lengterichting van de baal verdicht, om de structuur van het product zoveel mogelijk intact te houden. Daarvoor moest een nieuw perssysteem ontwikkeld worden.

Omdat de stroomvoorziening in veel landen nog wel eens een probleem kan zijn, wilde Willems bovendien een energie-efficiënte oplossing. De traditionele hydraulische aandrijving was hierbij vanwege het grote aansluitvermogen geen optie. Toch moest de oplossing om twee redenen hydraulisch zijn: de lange levensduur en de grote perskrachten die mogelijk zijn met dit medium.

Toerengeregelde aandrijving

Samen met Bosch Rexroth dat gespecialiseerd is in aandrijftechnieken kwam Willems Baling Equipment tot een toerengeregelde elektrohydraulische aandrijving (Sytronix) als oplossing. Het grote verschil tussen een standaard hydraulisch aandrijfsysteem met vast pomptoerental en servoklep, en deze nieuwe aandrijving is het energieverbruik: ca. 10 kW, tegenover ca. 25 kW voor het standaard systeem in deze toepassing. In plaats van het volledige pompvermogen continu beschikbaar te stellen, wordt door toerentalregeling van de pomp enkel het benodigde hydraulisch vermogen geproduceerd.

De balenpers werd verder ontwikkeld samen met Bosch Rexroth. Het bijzondere van dit project voor Rexroth was dat de klant waarmee samen de machineaandrijving is ontwikkeld, een machinebouwer is en geen eindgebruiker. Het hele systeem is van te voren met simulaties gecontroleerd, zodat de beoogde energiebesparing naar Willems goed onderbouwd kon worden.

Interesse in gelijkaardige succesverhalen als deze case uit Nederland? Binnen het EcoMechatronica-traject werden verschillende vergelijkbare projecten uitgevoerd om de energie-efficiëntie van machines te verbeteren. Neem een kijkje op de website!