Efficiënt oppervlakken afwerken met collaboratieve robots

automated polishing_Fraunhofer IPT

Zou een algemeen inzetbare tool polijstexperts helpen bij het polijsten van basisvormen en oppervlakken van unieke stukken, zoals spuitgietmatrijzen? Sirris wil dit uitzoeken... U kunt ons daarbij helpen en voordeel halen uit de resultaten!

In productie zijn finisseerprocessen van groot belang, maar vaak worden ze nog altijd manueel uitgevoerd. Dit betekent dat ze zwaar doorwegen op de kosten en doorlooptijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kosten van manueel polijsten van matrijzen in de automobielsector 38 procent van de arbeidskosten van de matrijs en 30 procent van de productietijd van een matrijs kunnen vertegenwoordigen. Tot 30 procent van de kostprijs van kunststof producten kan gelinkt worden aan het maken van de matrijs. Ongeacht of het afwerkingsproces uit slijpen, leppen of polijsten bestaat en of het op matrijzen of op andere producten gebeurt, de uitdagingen voor de automatisatie van afwerkingsprocessen voor kleine series en enkelstuks zijn gelijkaardig. Er is nog altijd geen algemene automatiseringsoplossing commercieel voorhanden die kan worden toegepast voor het merendeel van de gebruikscases in de toolingsindustrie.

Daarom wilt Sirris een proof of concept van een algemeen toepasbare tool voor polijsten ontwikkelen en demonstreren. Terwijl typische benaderingen voor automatisatie van polijstprocessen zich doorgaans richten op de automatisering van het volledige proces, kan de relatief nieuwe technologie van collaboratieve robotica een meer praktische benadering mogelijk maken. In plaats van te trachten met automatisering de polijstexpert te vervangen, kan een gebruiksvriendelijk collaboratief robotsysteem de mogelijkheden van de polijstexpert uitbreiden en hem toelaten zij aan zij te werken met een mechanische arm die aan minder uitdagende oppervlakken (bijv. grotere oppervlakken) kan werken, terwijl de polijstexpert tezelfdertijd werkt aan kleinere vormen en moeilijke overgangen aan een oppervlak.

Projectdoelstellingen

Om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken en testen, zal Sirris samen met Fraunhofer IPT een Europees Cornet-projectvoorstel indienen. De focus van het project zal niet alleen op de spuitgietmatrijsindustrie liggen, maar eerder op het afwerken van oppervlakken in het algemeen (met het polijsten van spuitgietmatrijzen als het ultieme te bereiken doel).

Door de verschillende ontwikkelde elementen te integreren in een industrieel relevante demonstrator zullen bedrijven kunnen leren en geïnspireerd raken, dat is waar dit project in de eerste plaats om draait. Andere doelstellingen zijn het opstellen van richtlijnen om tot gelijkaardige oplossingen te komen in een bedrijfsspecifieke setting door de invoering van dit semi-geautomatiseerde polijstprocedé.

Waarom deelnemen?

Het project focust op aspecten die relevant zijn voor bedrijven met manuele afwerkprocessen op kleine series en enkelstuks.

De industriële gebruikersgroep van het Cornet-project zal input leveren voor de specificatie van typische toepassingen en representatieve gebruikscases aanbrengen. De leden van de gebruikersgroep krijgen voorrang op het vlak van kennisverwerving en zullen uitgenodigd worden te experimenteren met relevante cases.

Productiebedrijven en technologieleveranciers (bijv. automatisatiebedrijven, integratoren, leveranciers van opkomende technologie, ...)  worden eveneens uitgenodigd deel uit te maken van de industriële gebruikersgroep. Early-adopters kunnen de efficiëntie van hun polijstexperts uitbreiden door hen de nodige tools te verschaffen om hun capaciteit te verhogen.

Neem deel aan het Cornet-project 'CoPolMould' en leer hoe cobots in te zetten voor slijpen, leppen en polijsten! Interesse? U vindt de nodige informatie over het project en hoe u kunt deelnemen hier! Of contacteer ons direct!

 

(Foto: Fraunhofer IPT)

Tags: