"Eenvoud is de ultieme verfijning!"

Geïnspireerd door deze mooie woorden van Leonardo Da Vinci ontwierp het Sirris Da Vinci-team een zeepkist om op 10 september mee deel te nemen aan de Red Bull zeepkistenrace te Kluisbergen.

Vijf medewerkers van Sirris ontwierpen een voertuig met een besturingssysteem dat geïnspireerd is door een skateboard en dat natuurlijke materialen zoals bamboe combineert met technologische onderdelen van titanium, polyamide en aluminium. U kan de evolutie van de vervaardiging van hun  voertuig volgen via de Facebook-pagina van Sirris Da Vinci. Hieronder zetten we u u in enkele woorden, beelden en video's alvast de eerste etappen van de bouw van de Sirris Da Vinci-zeepkist uiteen…

Van het prototype tot de vervaardiging van de onderdelen

Het team testte eerst het idee aan de hand van een prototype op grond van additive manufacturing of 3D-printing. Neem zelf een kijkje in de volgende korte video.

Zo kwamen zij tot de conclusie dat hun besturingssysteem, waarbij het hele voertuig in een bocht overhelt, werkt. Op het niveau van het prototype werd de theorie in elk geval bevestigd door de praktijk…

Toen deze etappe, zo belangrijk voor de implementatie van technologische innovaties, voltooid was, bogen zij zich over het ontwerp en de vervaardiging van de onderdelen…

Een eerste onderdeel werd gemaakt van aluminium. Dat materiaal beschikt volgens de experts over de vereiste eigenschappen om aan de beperkingen te voldoen waarmee het onderdeel tijdens de race geconfronteerd zal worden. Vervolgens werd er een topologische optimalisering uitgevoerd om de nodige aanpassingen aan het ontwerp te verrichten. Het resultaat verleent het onderdeel een organische vorm, zoals u hier kan zien:

Voor een tweede onderdeel viel de keus van onze experts op titanium. Het accent lag hier op het belang van de steunen voor de vervaardiging door materiaaltoevoeging. Deze moeten op de goede plaats en in voldoende hoeveelheid worden aangebracht, niet te veel en niet te weinig, en ook eenvoudig te verwijderen zijn. Hun functie is tweeledig: zij bieden het onderdeel ondersteuning tijdens het fabricageproces en functioneren tegelijkertijd als koellichaam. Op de volgende foto ziet u het onderdeel met en zonder steunen:

 

En op dit ogenblik werken ze aan de knopen die de bamboestokken met elkaar moeten verbinden… wij houden u beslist op de hoogte!

Volgens Sirris Da Vinci "moet Leonardo da Vinci enorm gefrustreerd zijn geweest toen hij merkte dat de technologieën van zijn tijd hem niet toelieten zijn ideeën te concretiseren..."

Gelukkig maar dat het team toegang heeft tot de hoogtechnologische infrastructuur van Sirris om hun meest dwaze ideeën te realiseren en vorm te geven!

Volg de evolutie van de Sirris Da Vinci-zeepkist via Facebook.