Een nieuw recyclingprocedé voor composietmaterialen

Onderzoekers zijn een goedkoop en industrialiseerbaar procedé aan het ontwikkelen om met koolstofvezels versterkte epoxycomposieten voor 100% procent te recycleren. Ze combineren een behandeling met oplosmiddelen en warmte om de epoxymatrices op te lossen. 

De recycling van thermohardende composietmaterialen blijft een probleem, gezien de moeilijkheid om de bestanddelen te scheiden. Onderzoekers aan het Georgia Institute of Technology hebben een techniek ontwikkeld om bepaalde met koolstofvezels versterkte thermohardende composietmaterialen voor vrijwel 100 procent te recycleren. Het betreft materialen waarvan de matrix een vitrimer epoxy is. 

Lees meer op Techniline.

De Sirris-experts in composieten (SLC-Lab) en duurzaamheid starten met de publicatie van een reeks white papers die dieper ingaan op de eigenschappen van en mogelijkheden met composieten. De eerste white paper bekijkt composietmateriaal in het kader van de opkomende circulaire economie. De tweede white paper behandelt het thema 'recyclage van composieten' in detail. De eerste white paper kunt u nu gratis downloaden!