E.D.&A. brengt kennis en productie samen in eigen productiesite

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Het eerste dat we aan u voorstellen is E.D.&A. (Electronics, Development & Assembly). Deze kmo ontwikkelt en produceert custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten voor industriële en consumententoepassingen. Het zag zijn omzet op 12 jaar tijd meer dan vervijfvoudigen.

Sinds een drietal jaar heeft de onderneming zijn eigen productie ('insourcing') in Kalmthout, waar het bedrijf grondig automatiseerde, zodat kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden aanzienlijk verbeterden. Samenwerking is ook hier cruciaal, onder ingenieurs, productie- en testmedewerkers, over de afdelingen heen, maar ook met bedrijven - partners en klanten - uit binnen- en buitenland. Dit vertaalt zich in steeds nieuwe en innovatieve ideeën en doorbraakprojecten die het mogelijk maken ook grote reeksen in België te produceren. Naast het vergaren van kennis in eigen huis en automatisering wordt ingezet op 'first time right', efficiëntie, 'lean product development' en ecologie. Als 'externe elektronica-afdeling van de klant' kon E.D.&A. (Electronics, Development & Assembling) op 12 jaar tijd zijn omzet meer dan vervijfvoudigen.

Hoe ED&A dit realiseerde, kunt u in detail lezen op de website van Made Different.

E.D.&A. als inspiratiebron

Als Factory of the Future wil E.D.&A. gastheer zijn voor andere bedrijven en nodigt hen uit om ter plaatse te komen kijken hoe de elektronische besturingen in een professionele en duurzame omgeving worden ontwikkeld, getest en geproduceerd. Kom langs en ervaar het zelf! Schrijf u in voor één van de georganiseerde bedrijfsbezoeken.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).