Thomas Vandenhaute

In de circulaire economie blijft voor bedrijven het omzetten van circulaire ideeën in concrete, waardevolle activiteiten een uitdaging. Hoe vindt u waarde in uw (nieuwe) ecosysteem? Wat zijn uw vertrekpunten? Hoe betrekt u de juiste partners en stakeholders? Wat met uw relatie tot uw klanten? We zetten voor u even een en ander op een rijtje.

Patrick Cosemans

Producent van brandstofsystemen Kautex wilde een nieuw, duurzaam concept ontwikkelen voor de retourverpakking van zijn producten. Stap voor stap kon het tot enkele mogelijke alternatieve verpakkingsconcepten komen. Kautex is producent van brandstofsystemen, volledig uit kunststof, voor de automotive-industrie. De onderneming trad in 2020 toe tot het selecte gezelschap van maakbedrijven die een Factory of the Future Award in de wacht konden slepen voor hun doorgedreven inzet op moderne productietechnologieën en digitalisatie. Eind 2020 kwam Kautex naar Sirris met de vraag om te helpen

Thomas Vandenhaute

Ecodesign-regels toepassen op een productontwerp is vanuit technologisch oogpunt niet de moeilijkste opgave. Met wat kennis van zaken en toegang tot data kan je beslissingen nemen tijdens het productontwerpproces, die de milieu-impact reduceren. De grotere uitdaging is deze extra inspanning om te zetten in waardecreatie voor de klant of gebruiker, die mogelijk niet geïnteresseerd is in een circulair product en zeker niet wil bijbetalen voor een eco-product.

Olivier Gramaccia

De deuren van de grootste elektronicabeurs voor het grote publiek ter wereld zijn opnieuw gesloten in Las Vegas. Het is dus het goede moment om terug te blikken en om de grote trends te analyseren van wat de industrie voor de komende maanden in petto heeft.

Thomas Vandenhaute

Metaalverwerkende bedrijven hebben dikwijls te maken met grote hoeveelheden spaanafval zoals spanen en slijpsel. Het is niet altijd eenvoudig om als bedrijf deze afvalstromen te valoriseren. Op 25 september kan u bij ZF Wind Power terecht voor een uitgebreide toelichting over hun project rond de valorisatie van spaanafval en een rondleiding in de verspaningsafdeling.

Thomas Vandenhaute

In onze derde blog met sleutelinzichten uit Circular Economy Connect, het lerend netwerk opgestart door Sirris en Agoria, leggen we uit waarom een slim productontwerp niet de (enige) sleutel is tot de circulaire economie en illustreren dit met inspirerende Belgische voorbeelden.

Thomas Vandenhaute

Wordline, Europese marktleider op het gebied van betaal- en transactiediensten, maar ook vooraanstaand fabrikant van betaalterminals, heeft maatregelen getroffen om zijn milieu-impact terug te dringen door een herziening van zijn processen en producten. De onderneming werkte samen met Sirris en Agoria om zowel haar kosten als haar impact op het milieu terug te dringen en implementeerde hiertoe een proces van permanente verbetering, in lijn met het ambitieuze beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Worldline Group (dat formeel is vastgelegd in het programma-Trust 2020).

Thomas Vandenhaute

Hoe kunt u energiezuinige producten van de toekomst ontwikkelen? Waarmee moet u rekening houden? Waar zijn er kansen te vinden? Sirris en Agoria komen u tegemoet met de nieuwe whitepaper ‘Wetgeving energie-efficiëntie: wat is belangrijk voor mijn producten?’.

Thomas Vandenhaute

Krimpende grondstofvoorraden, stijgende prijzen… de cijfers bewijzen het, de nood aan een circulaire economie groeit. Deze omslag brengt echter ook enkele interessante opportuniteiten met zich mee.

Thomas Vandenhaute

De ‘fabriek van de toekomst’ is circulair. Of het nu is om materiaalkosten te verminderen, te anticiperen op nieuwe wetgeving, in te spelen op veranderende klanteneisen of de ecologische voetafdruk te verkleinen, bedrijven zullen evolueren naar meer circulaire bedrijfsmodellen. Het lerend netwerk Circular Economy Connect wil u hierbij helpen en start zijn tweede cyclus.