Eco-innovatieve bouwmaterialen verbeteren kwaliteit binnenlucht

De kwaliteit van de lucht in gebouwen is vaak beneden peil door het gebruik van klassieke bouwmaterialen. De laatste jaren is er dan ook een groeiende trend naar het vervangen van dergelijke materialen door alternatieven van natuurlijke oorsprong, zoals meerlagige producten op basis van biocomposieten.

Klassieke bouwmaterialen bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals VOC's en formaldehyde, die na verloop van tijd vrijkomen en zo de binnenlucht vervuilen. Een mogelijk alternatief zijn materialen op basis van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld meerlagige binnen- en buitenwanden die beschikken over dezelfde isolerende, beschermende, brand- en vochtwerende eigenschappen als de traditionele bouwmaterialen.

Het uitgangspunt van het Europese project OSIRYS is de ontwikkeling van op hout gebaseerde biocomposieten als antwoord op deze groeiende behoefte aan een verbeterde luchtkwaliteit en energie-efficiëntie voor nieuwbouw en renovatie.

Afval wordt bouwproduct

Het consortium werkt met nieuwe eco-innovatieve bouwmaterialen die kunnen zorgen voor een gezonder binnenklimaat door micro-organismen te elimineren, thermische en akoestische isolatie te verbeteren en de conditie van de bouwsystemen te beheersen. Andere eigenschappen waarnaar hierbij gestreefd worden, zijn veiligheid, energie-efficiëntie en betaalbaarheid.

Materialen die de onderzoekers hiervoor inzetten, zijn thermohardende epoxyharsen op basis van afval uit de bosbouw en thermoplastische polymeren op basis van lignine, versterkt met natuurlijke vezels, zoals hout, vlas, hennep. Ook kurkgranulaten worden gebruikt omwille van de isolerende eigenschappen van het materiaal. Speciale aandacht gaat naar additieven, zoals vlamvertragers. Om de luchtkwaliteit actief te verbeteren worden onder meer coatings ontwikkeld (bijvoorbeeld op basis van TiO2).

Biocomposieten

Een van de ontwikkelingen binnen dit project zijn biocomposieten met een hoge duurzaamheid. Het gebruik van vezelversterkte polymeren in de bouwsector is een recent fenomeen en er is nog weinig kennis over het gedrag van dergelijke materialen op korte en lange termijn. De duurzaamheid van vezelversterkte structuren is afhankelijk van specifieke omgevingsvoorwaarden zoals alkaliteit (waterhardheid), vochtigheid en temperatuur en effecten op lange termijn (vervorming, werking en vermoeiing van materialen).

Een van de doelen bij de ontwikkeling van dergelijke materialen, is een minimale invloed op milieu en een verbeterde duurzaamheid, ook voor buitengebruik. Dit door een externe laag aan te brengen om het biocomposiet te beschermen tegen degradatie door externe factoren zoals uv-stralen, wind, regen en temperatuurschommelingen. Zo wordt het onderhoud beperkter en de levensduur van het gebouw langer.

Op die manier wil men voldoen aan alle technische vereisten van de bouwsector en zo het aandeel van biocomposieten op deze veeleisende markt vergroten.

(Foto: http://omnexus.specialchem.com)

Tags: