Benjamin Denayer

Op 9 juni kunt u op bezoek bij twee industriële toppers uit de Kempen. U krijgt tijdens dit gecombineerd bedrijfsbezoek de uitzonderlijke kans om diep in de interne keuken te kijken van twee maakbedrijven die een sterke focus op duurzaamheid en een mensgerichte aanpak weten te vertalen in economisch succes. Een formule die u vast en zeker zal aanspreken!

Herman Derache

Welke rol kunnen technologie en innovatie spelen bij de overgang naar een koolstofarme samenleving en groene economie? We presenteren u negen 'Green Champions', die u zeker moet leren kennen!

Pieter Jan Jordaens

Nog voor de recente ontwikkelingen die onze energievoorziening treffen, had de Belgische overheid de ambitie om de productie van hernieuwbare energie een versnelling hoger te schakelen. Hiervoor kijkt men in de eerste plaats naar offshore wind in de Belgische Noordzee. Technologische innovatie krijgt een belangrijke rol en daar spelen we met de tweede editie van de Wind Energy Technology Summit in juni op in.

Herman Derache

Marie Delvaulx, directeur van The Shift, het netwerk voor duurzame ontwikkeling in België, is ervan overtuigd dat voor alle ondernemingen, openbare en academische instellingen en verenigingen een rol is weggelegd om van de transitie naar een duurzame economie een succes te maken. Tijdens 'The Green Exchange', het annual event van Agoria en Sirris, zal ze haar visie en expertise delen tijdens een inspirerend en divers panel met Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, en Bart Steukers, CEO van Agoria.

Herman Derache

De Zwitserse piloot en avonturier Bertrand Piccard, op 25 mei keynotespreker tijdens het event 'The Green Exchange', is de eerste persoon die de wereld rondvloog in een vliegtuig op zonne-energie. Als oprichter van de Solar Impulse Foundation deelt hij zijn alternatieve maar realistische visie op het debat rond duurzaamheid en economische groei.

Carl Emmerechts

Bij de fabricage van elektronische componenten worden printtechnologieën steeds meer een innovatieve methode om een breed gamma apparaten te produceren, waaronder verlichting, medische apparatuur, batterijen, zonnecellen, sensoren, RFID-antennes,… In vergelijking met de klassieke technologieën op basis van fotolithografie en subtractieve technieken die heel verspillend zijn, waaronder etsen, en het gebruik van giftige chemicaliën en gevaarlijke materialen, zijn deze nieuwe technologieën volledig additief.

Carl Emmerechts
Bas Rottier

Het wereldwijde consumptiegoederenbedrijf Newell Brands wilde overschakelen naar een milieuvriendelijker materiaal voor zijn zelfklevende labels, die gebruikt worden met de Dymo LabelWriter. De Product Development Hub van Sirris stelde voor om verschillende opties te testen.

Didier Garray
Linde De Vriese

De wereld van de composieten is volop in ontwikkeling wat het einde van de levenscyclus betreft. Hoewel deze materialen onmiskenbare voordelen bieden door hun prestaties en lichtheid tijdens de levensduur van het product, worden zij immers voor het merendeel vervaardigd uit thermohardende harsen (epoxy, polyester ...) die gekoppeld zijn aan een onomkeerbaar polymerisatieproces en dus in wezen niet kunnen worden gerecycleerd.

Thomas Vandenhaute

De circulaire economie is meer dan recycling. Voor veel producten bieden hergebruik, herstel, opwaardering, herfabricage, herbestemming en hergebruik een groot potentieel op waardebehoud en verlaging van de milieu-impact. Deze binnenste cirkels van de circulaire economie zijn lange tijd onderbelicht. Vele maakbedrijven worstelen bovendien met de complexiteit om ze te exploreren en in de praktijk op te zetten. Een nieuw project komt nu aan hun noden tegemoet.

Walter Auwers
Pieter Jan Jordaens

Tijdens de achtste editie van de Factory of the Future Awards op 17 februari mochten zes bedrijven de titel van Factory of the Future in ontvangst nemen. Met de award willen de initiatiefnemers de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België aanduiden. Een van de winnaars dit jaar is ZF Wind Power, producent van tandwielkasten voor windturbines uit Lommel.