Drie mechatronische ontwikkelingen op basis van bionica

De natuur is een waardevolle inspiratiebron voor nieuwe technologische ontwikkelingen, dat weet ook Festo. De controle- en automatiseringsfabrikant presenteert op Hannover Messe (13-17 april) drie bionische innovaties. 

BionicANTs zijn hoog geïntegreerde individuele systemen die gebruikt worden voor gemeenschappelijke taken. Ze maken gebruik van samenwerkingsgedrag op basis van een natuurlijk model. Hiermee wordt aangetoond dat individuele eenheden met elkaar kunnen interageren en flexibel zijn. Elke mier maakt autonoom beslissingen, maar deze handeling blijft altijd ondergeschikt aan het gemeenschappelijke objectief van de groep. Elke mier beschikt over 18 actuatoren, piëzo-keramische buigzame omzetters die de zes benen en de grijpers aan de voorzijde van het hoofd besturen. Een 3D-stereocamera in dat hoofd identificeert het te grijpen voorwerp en ondersteunt zelflokalisatie. De technologie is zeer precies en snel, daarnaast ook energie-efficiënt en slijtvast. 

eMotionButterflies lijken op vlinders en zijn ultralichtgewicht vliegende voorwerpen en zijn in staat vrij in de ruimte te bewegen zonder tegen andere bots te botsen. Ze kunnen volledig bestuurd worden en zijn beweeglijk. De elektronica aan boord zorgt ervoor dat de vleugels precies geactiveerd en bestuurd worden. Een GPS-systeem met infraroodcamera voor binnenshuis wordt samen met radio- en sensortechnologie ingezet. Er zijn dus geen menselijke piloten vereist. Ook deze vlinders kunnen in groep worden ingezet. Ze vormen de mogelijke basis voor de ontwikkeling van geleidings- en monitoringsysteem in de fabrieken van de toekomst. 

FlexShapeGrippers zijn zachte grijpende actuatoren, geschikt voor verschillende taken. De ontwikkelaars lieten zich hiervoor inspireren door de tong van een kameleon. De actuatoren kunnen meerdere voorwerpen van verschillende grootte en vorm oppikken, verzamelen en neerzetten. Tijdens het vasthouden wordt geen energie verbruikt. Een met water gevuld siliconen hoedje dat objecten op een flexibele manier omsluit en hierbij de vorm van de objecten aanneemt. Vasthouden en loslaten gebeurt pneumatisch.