Dovre wint award voor milieuvriendelijke haard

Dat de kachelindustrie met mooie, milieuvriendelijke producten met een hoog rendement en lage uitstoot van fijn stof voor de dag kan komen, toont het Belgische Dovre met zijn houthaard ZEN. Zowel product als productieproces konden rekenen op de goedkeuring van de Noorse jury van het Bioenergy Innovation Centre tijdens de Bioenergy Innovation Award 2015.

Dovre won zijn award voor de ontwikkeling van zijn houtkachels voor lage-energiegebouwen en de nieuwe, unieke verbrandingskamer van de ZEN.

De innovatieve technologie van de haard blijft een stapje voor op de officiële eisen in milieuvoorschriften. Tijdens de ontwikkeling van de milieuvriendelijke ZEN-haard is er niet alleen rekening gehouden met het ecologische aspect van het toestel, tegelijk stond ook een eenvoudigere maakbaarheid en monteerbaarheid van dit toestel op de prioriteitenlijst. Zo is er rekening gehouden met een optimale grootte voor de vormmachine. Dit bepaalt onmiddellijk de kostprijs per onderdeel. Ook naar een eenvoudigere en snellere monteerbaarheid is gekeken. Het toestel bestaat bijvoorbeeld uit symmetrische delen, zodat vanuit dezelfde onderdelen zowel toestellen met frontglas, als een versie met een doorkijk kunnen gemaakt worden. Verder wordt er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van gietwerk. Gietwerk laat immers toe om heel veel functionaliteiten in een onderdeel te steken, waardoor extra onderdelen komen te vervallen.