Doodgewone kunststof wordt slim materiaal

Hoe kunt u zich als kunststofverwerker differentiëren van de anderen? Een mogelijkheid is uw producten slim maken, door ze te voorzien van extra functionaliteiten. De voordelen zijn talrijk, de toepassingsmogelijkheden quasi oneindig en dat tonen we u uitgebreid tijdens de workshop 'Plastics: Smart Interconnected, the way to go forward'.

Recente evoluties in ICT-technologie en materiaaltechnologie zoals RFID, sensoren, zelfreinigende oppervlakken en geheugenmaterialen maken het mogelijk om intelligente producten uit kunststof te maken. Dit alles zal uitvoerig aan bod komen op de workshop 'Plastics: Smart Interconnected, the way to go forward', die Sirris op 16 februari 2017 organiseert samen met Agoria.

Tijdens de workshop komen onder meer de noden aan smart products in de kunststofsector aan bod en zullen talrijke mogelijkheden en voorbeelden worden aangehaald.

Een toepassingsvoorbeeld van smart plastics of plastronics zijn slimme gegoten structuren, zoals ook ontwikkeld in het SMALL-Lab in samenwerking met de kunststofindustrie. In dergelijke structuren is de elektronica ingebed in lichte, dunne, in massa geproduceerde 3D-kunststoffen. Op die manier komt het bedrijf tot kosteneffectieve ontwerpen voor hoogschaalbare productieprocessen.

De technologie kan toegepast worden in geprinte schakelingen, antennes en touch-controles en in elektronische componenten, direct in de structuur van 3D-gespuitgiete kunststoffen. Zo kan een auto-ontwerper een gladde armsteun creëren met ledverlichting en naadloze touch-controle, innovatieve dashboardverlichting, ... Een ontwerper van wearables kan haptische actuatoren, sensoren en antennes inbedden op verschillende plaatsen, om zo verschillende soorten informatie over te brengen naar de gebruiker.

Meer voorbeelden, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen, kunt u ontdekken tijdens de workshop. Ook de bedrijven Quad Industries en Covestro zullen er hun eigen cases uit de doeken komen doen.

Alle praktische info en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u in onze agenda.