Digital manufacturing in de kijker

Op 6 oktober organiseert Centexbel een event rond digital manufacturing. Dit event laat u kennismaken met de vele mogelijkheden met en recente evoluties van digitaal printen, van 2D-, over 2.5D- en 3D-, tot 4D-printen. Ook Sirris werkt hieraan mee en verzorgt drie presentaties.

Het begrip 'digitaal printen' staat voor het maken of bekleden van producten met additieve technieken, waarbij de aan te brengen laag of het te maken product vooraf helemaal digitaal gedefinieerd is tot op pixel- of voxelniveau. Elk product kan hierbij uniek zijn.

Op het programma

Digitaal 2D-printen op textiel kende het laatste decennium een sterke evolutie met steeds snellere machines. Vooral de specifieke voor- en nabehandeling op het substraat om een kwalitatieve print te maken wordt toegelicht vanuit de expertise van Hogent.

Daarna stelt Océ Technologies enkele technieken voor om texturen en reliëf - 2.5D-printen - digitaal aan te brengen.

Verder brengt Stijn lambrechts van Sirris u een beknopt overzicht van de huidige 3D-printtechnieken. FDM (Fused Deposition Modeling) is waarschijnlijk de gekendste 3D-printtechniek, dankzij de goedkopere hobby-3D-printers.
Het onderzoeksproject FDM4TP (FDM voor Textiel- en Plastics) onderzoekt de mogelijkheden om deze techniek op textiel en bestaande kunststofproducten toe te passen. Tijdens het event worden deze mogelijkheden geïllustreerd met enkele van de onderzoeksresultaten uit het project.

Sirris gaat ook  dieper in op 4D-printen, een term die verschillende ladingen dekt. Daarbij gaat het steeds om 3D-geprinte producten, maar telkens is er net dat ietsje meer, waarbij de derde dimensie overschreden wordt.

Daarnaast zal er ook aandacht worden gegeven aan recente ontwikkelingen in curved-layer FDM-printen. Dit is een techniek om met behulp van vijfassige machines niet-vlakke lagen te printen. Vandaar dat ook soms de term 5D-printen gebruikt wordt. Deze technologie biedt extra mogelijkheden, en wordt ook in het FDM4TP-project geëxploreerd.

Ten slotte legt Sven De Troy van Sirris uit hoe de integratie in een productieomgeving op basis van robots kan worden uitgewerkt.

Meer info over dit event, dat op 6 oktober plaatsvindt in Zwijnaarde, vindt u in onze agenda.