Op 19 december 2018 verzamelden een dertigtal ondernemers zich in Mechelen voor een ontbijt. Dit op uitnodiging van Scaleup.vlaanderen voor een lerend netwerk. Al de ondernemers hadden met elkaar gemeen dat ze meer dan 1 miljoen euro aan kapitaal ophaalden of meer dan 1 miljoen aan 'recurring revenue' genereerden.

Productiebedrijven integreren steeds meer digitale tools op de werkvloer. Wilt u weten wat digitalisatie op de werkvloer kan opbrengen en wat u moet doen om het maximum uit uw investering te halen? Sirris en KU Leuven zijn een onderzoeksproject gestart rond de economische impact van MES/MOM-systemen.

Wat zou Marx zeggen over deze tijd waarin de economie zulke kattensprongen maakt? Op een luttele tien jaar tijd is de top 20 van meest waardevolle bedrijven grondig door elkaar gehaald. Voor geschiedschrijvers in de toekomst zal dit tijdperk op een flits lijken in vergelijking met de eerste en tweede industriële revolutie. Dit heeft een doordringende impact op het ondernemerschap, vooral dan op wat we onder een product verstaan en hoe we dit best ontwikkelen.

"Stop met software bouwen. Ontwikkel digitale diensten." dat is het uitgangspunt van ons kookboek met recepten, waarmee bedrijven succesvol een digitale business kunnen opzetten. Wat mag u zoal verwachten in het boek? We geven u hier alvast een 'proevertje'.

Het nieuwe boek ‘Hyperscale and Microcare, The Digital Business Cookbook’ gaat dieper in op de absolute voorwaarden voor succesvolle softwareproducten. Het idee is dat men beter zou stoppen met het ontwikkelen van software en in plaats daarvan digitale diensten zou moeten ontwikkelen die de concepten van hyperscale en microcare aan elkaar koppelen: de capaciteit om een hechte relatie tot stand te brengen met elkeen van uw duizenden gebruikers.

Denkt uw bedrijf er ook aan zijn aanbod aan te vullen met of om te vormen naar een digitale dienst? Wilt u een beter begrip opbouwen van wat dit allemaal inhoudt? Agoria Academy organiseert in samenwerking met Sirris 'How to build a digital business' op 23 oktober.

Automatisering en digitalisering bieden heel wat mogelijkheden op het vlak van operatorondersteuning. Zo zijn cobots ontworpen om op een veilige manier samen te werken met mensen. Kan dit ook in de voedingsindustrie? Dat ontdekt u tijdens een gratis workshop op 6 september.

Snelle groei vereist een degelijke omkadering. Dat is zeker het geval voor scale-ups en hun founder teams. Het management van een digitaal groeibedrijf kan ondersteuning vinden via een raad van bestuur of een adviesraad.

De industrie kent vandaag duidelijk een hoogconjunctuur. Het grootste probleem is nu niet langer kosten drukken, maar de toestroom aan orders op tijd geleverd krijgen. Quick response manufacturing (QRM) is een groeistrategie voor bedrijven die zich willen onderscheiden met korte doorlooptijden. De QRM World Conference in Eindhoven (19-21 juni) is een unieke gelegenheid om hier alles over te leren.

Bedrijven worden om de oren geslagen met termen als 'internet of things', ‘Industry 4.0’, ‘blockchain’ en ‘artificiële intelligentie’. Heel wat bedrijven zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Daarom ontwikkelden Sirris en Agoria de Digital Journey Tracker. Tijdens een door Voka georganiseerd seminarie op 1 juni lichten we verschillende mogelijke digitaliseringstrajecten toe voor verschillende types van bedrijven.