Defecten van tandwielkasten voorkomen door analyse van trillingen

Defecten aan tandwielkasten voorspellen kan op basis van de trillingen die de componenten veroorzaken. De ene trilling is echter de andere niet en niet alle trillingen wijzen op fouten. Om op een betrouwbare manier fouten te kunnen voorspellen of detecteren, moet er dus een onderscheid gemaakt worden in de trillingen en de oorzaken ervan. FMTC ontwikkelde een systeem dat dit mogelijk maakt en biedt een snelle start voor wie zijn eigen diagnostisch systeem wil ontwikkelen.

Defecten bij industriële tandwielenkasten zijn meestal te wijten aan falende lagers, tandwielen of assen. Omdat dergelijke defecten zeer nadelig zijn voor het productieproces, is een effectief preventief onderhoudsbeleid het meest voordelig voor bepaalde toepassingen.

Binnen het collectief onderzoeksproject 'Gearbox Vibration Diagnostics' tackelde FMTC samen met enkele industriële partners de meest voorkomende fouten in tandwielsystemen. Detectie van fouten met een hoog betrouwbaarheidsniveau is gebaseerd op volgende drie belangrijke eigenschappen:

  • definitie van relevante en betrouwbare kenmerken voor alle te detecteren fouten
  • bepaling van grenswaarden voor elk van deze foutkenmerken, rekening houdend met de bedrijfsparameters
  • tijdige detectie en identificatie van fouten, om een duidelijke boodschap aan de machineoperator of onderhoudsploeg mogelijk te maken vóór volledig falen

Het onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van robuuste kenmerken om op betrouwbare wijze de toestand van tandwielen, lagers en assen te evalueren. Bovendien kan de mogelijkheid om de evolutie van foutkenmerken in de tijd te voorspellen overwogen worden voor prognoses, waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijke gebruikersprofielen voor de machine.

Lees meer op Techniline.