De zee als inspiratiebron voor materialen

Kleefmiddelen zoals bijvoorbeeld de zuignappen van de inktvis; composieten met nanostructuren zoals het paarlemoer in schelpen; nanovezels van bouwstructuren samengesteld met een materiaal dat zijn inspiratie vindt in de schelpbaard van de mossel.  

Omkeerbare kleefmiddelen zoals van de inktvissen

Kleefmiddelen zijn nodig in een hele reeks van toepassingen. Deze kunnen echter na verloop van tijd hun kleefkracht verliezen en laten wellicht op het kleefoppervlak een bepaalde chemische contaminatie achter. Talrijke onderzoeken zijn aan de gang om lijmsoorten op punt te stellen die men gemakkelijk kan produceren, zonder contaminanten en efficiënt op zowel droge als vochtige oppervlakken. De meeste oplossingen vinden hun inspiratie in de natuur.

Koreaanse onderzoekers van de universiteit Sungkyunkwan in het bijzonder zoeken inspiratie in de zuignappen waarmee inktvissen hun prooi in de grijparmen vasthouden. Deze zuignappen hebben een centraal uitsteeksel in de vorm van een koepel waarvan de rol tot hiertoe niet duidelijk is. Zij hebben in gietvorm polymeer oppervlakken geproduceerd bedekt met duizenden microsystemen in nabootsing van deze zuignappen met verschillende diameters van 15 tot 500 µm.

Lees meer op Techniline.