De hype van integratieplatforms

Platforms as a Service, afgekort PaaS, zijn de onontbeerlijke bouwstenen voor een software-ecosysteem dat tegemoet kan komen aan de problematiek van het beheer en de interpretatie van data.

In oktober 2015 vond in Berlijn de conferentie 'Internet of Things World Europe' plaats, een evenement dat drie dagen lang start-ups en bedrijven verenigt die betrokken zijn bij het internet der dingen.

Deze veelbelovende markt is in volle expansie en trekt steeds meer mensen aan.

In dit stadium blijkt dat de technologie reeds rijp is voor detectoren en sensoren die in steeds grotere getalen de markt overspoelen en voor de verschillende datatransmissietechnologieën (Bluetooth, LoRa, Sigfox, 4G, 5G, enz..).

Restte dus de vraag wat men met al die data aanvangt, hoe men ze bewaart en integreert. Op die vraag bieden de integratieplatforms vandaag een antwoord: ze bieden industriëlen complete softwarepakketten voor de analyse, integratie, verwerking en weergave van data.

Deze software, Platforms as a Service of afgekort PaaS genaamd, vormt de onontbeerlijke bouwstenen voor een IT-ecosysteem dat tegemoet kan komen aan de problematiek van het beheer en de interpretatie van data.

In Berlijn stelden maar liefst 7 van de 24 exposanten een platformconcept voor dat alle behoeften van een IoT-model dekte.

De markt is vandaag dus klaar voor de grote sprong en de exponentiële evolutie die de verbinding van machines in petto heeft.

En in België? Ook hier evolueren de zaken positief. Met de lancering van de netwerken LoRa en Sigfox zijn de IoT-projecten in een stroomversnelling geraakt en beginnen start-ups als Crossnode, om er maar één te noemen, bekendheid te verwerven in het domein van de integratieplatforms.