De highlights op vakbeurs Motek

flexibele automatisering

Editie 2017 van Motek, een van de belangrijke beurzen voor productie- en assemblage-automatisering, kon weer rekenen op heel wat interesse en een duizendtal exposanten. Sirris trok naar Stuttgart om er voor de Belgische industrie een kijkje te nemen.

Evoluties en toekomstscenario’s werden toegelicht op tal van presentaties en fora, die plaatsvonden naast de klassieke beursactiviteiten.

De voortschrijdende digitalisering in productie naar het toekomstbeeld van Industrie 4.0 gaat sterk gepaard met de integratie van robots en automatiseringsoplossingen. Net deze integreerbaarheid van verschillende technologieën in een waardeketen stond centraal in de ‘arena of integration 2017’: aan de hand van een gepersonaliseerd product werd hier een geïntegreerde waardeketen gedemonstreerd.

Robots spelen een steeds belangrijkere rol bij productie- en assemblage-automatisering, naast de automatisering van aan- en afvoer van materiaal. Volgens ‘VDMA Robotik und Automation’ blijven de drie segmenten robotica, geïntegreerde systemen en machinevisie ook de komende jaren ‘boomen’. In 2017 wordt opnieuw een groei van 7 procent in deze domeinen voorspeld.

VDI (Verein Deutscher Ingenieure e.V.) focust zich op het verbeteren van het begrip en de acceptatie van gedigitaliseerde productie en tevens op het duiden van de inzetmogelijkheden en meerwaarde ervan voor kmo’s.

Het werd alvast duidelijk dat de Duitse industrie de weg naar een digitaal geïntegreerde productie verderzet en dat lichtgewicht robots een vertrouwd beeld worden in de productie en assemblage.

Zoekt u inspiratie of ondersteuning bij flexibele automatisering voor uw bedrijf? Bezoek dan zeker een van de workshops die Sirris, Agoria en UGent organiseren!