De ene cobot is de andere niet

Op 29 november organiseerden Technifutur en TechnoCampus een seminarie rond de toekomstige lichting productiecollega's volgens Industrie 4.0: de cobots. Ook Sirris was aanwezig - met onze Baxter-cobot - en leverde de keynote-presentatie van het lezingenprogramma.

Het seminarie in Seraing paste in een reeks initiatieven met als doel de bedrijven uit de regio sensibiliseren en informeren rond technische nieuwigheden in product en productie. Op het event, waarvoor niet minder dan zo'n 130 geïnteresseerden zich hadden ingeschreven, draaide alles rond het gebruik en de voordelen van cobots op de productievloer.

Verschillende pertinente vragen werden beantwoord en misverstanden uit de weg geruimd over mogelijkheden, eigenschappen, betrouwbaarheid, veiligheid, ergonomie, kostenefficiëntie, gebruiksvriendelijkheid, ... Elke cobot heeft immers zijn eigen kenmerken en is meer of minder geschikt voor bepaalde taken. Daarom werden de zeven grootste cobotfabrikanten uitgenodigd om deze nieuwe productieassistenten aan de aanwezigen voor te stellen: Rethink Robotics, ABB, Kuka, Yaskawa, Stäubli, Fanuc en Universal Robots. Ook Phaer (visiesystemen) en Pilz (beveiliging) leverden hun bijdrage. Bovendien waren er demo’s van elk van de fabrikanten in de demoruimte. De voorstelling van de cobots van Yaskawa en Stäubli waren zelfs primeurs voor België.

Sirris was ook aanwezig met haar eigen cobot Baxter en leverde de keynote van het programma met de lezing 'Is your next colleague a cobot?' Hier introduceerde het de aanwezigen tot de wereld van de cobots, maakte hen het verschil duidelijk met industriële robots, gaf meer info rond de typische toepassingen en belichtte de sterke en zwakke punten.

Wilt u de mogelijkheden van cobots beter leren kennen en weten wat ze voor uw bedrijf kunnen betekenen? Op 24 januari 2017 organiseert Sirris de workshop 'Meet the cobots' in haar lokalen in Kortrijk. Tijdens deze hands-on workshop laat Sirris u zelf de antwoorden vinden. We lichten u toe hoe dit gestructureerd aan te pakken en geven u verschillende do's en don'ts mee. Meer info vindt u in onze agenda.

Tags: